MLADI KREATIVCI

Počela 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece

05.10.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zadru bilo je ispunjeno do zadnjeg mjesta mladim filmašima iz cijele Hrvatske, zadarskim filmofilima i njihovim roditeljima

Jubilarnu 50. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog filmskog saveza i OŠ Stanovi iz Zadra službeno su otvorile Andrijana Baždarić i Stela Čulo, učenice drugog razreda škole domaćina.

Sve prisutne pozdravili su i ravnateljica škole domaćina Jurka Šaban, dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurević, ravnatelj Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i član izvršnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture Duško Kralj, dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik i tajnik državnog povjerenstva 50. Revije filmskog i videostvaralaštva djece i Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza.

Dok su se domaćini zahvaljivali zbog ukazane časti da organiziraju tu slavljeničku manifestaciju, Robić Škarica je istaknula da je predivno to što je u posljednjih 50 godina njome prodefiliralo preko 4000 mladih filmaša.

Također, trenutno se u Los Angelesu odvija retrospektiva hrvatske animacije u okviru koje se predstavlja najstariji hrvatski filmski klub, Škola animiranog filma Čakovec (na Reviji zastupljena s čak devet ostvarenja), dok se u sklopu prezentacije hrvatske kulture u Parizu prikazuje i film iz Filmskog-kino-video-kluba Zaprešić (na Reviji zastupljen s čak petnaest ostvarenja). Ima li boljeg dokaza za to da na ovim mladim filmašima uistinu svijet ostaje? Svečano otvaranje zaključeno je prvom revijskom projekcijom u okviru koje je prikazano 12 dječjih ostvarenja.

Revija nastavlja s cjelodnevnim projekcijama najkreativnijih mladih filmaša iz Hrvatske. U sklopu četiri revijske projekcije bit će prikazana još 42 filma. 'Cure su oduševljene. Puno im znači iskustvo koje steknu družeći se s filmašima iz ostalih dijelova Hrvatske', riječi su voditeljice Filmske družine Zag iz zagrebačke Dubrave, Melite Horvatek Forjan.

A to je tek početak! Slijede još tri uzbudljiva filmska dana ispunjena dječjom kreativnošću i filmskom igrom.