BEZ UTJEHE

Plakanje nas čini još tužnijima?

03.08.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Možete plakati koliko god hoćete, ali to vam neće pomoći da se osjećate bolje, barem tako pokazuje najnovije istraživanje

Mnogi ljudi smatraju da će ih plakanje utješiti te im pomoći da se osjećaju bolje. No, najnovije nizozemsko istraživanje u sklopu kojega su znanstvenici proučavali ponašanje 97 žena pokazuje da to baš i nije tako.


Ispitanice su bile u dobi od 18 do 48 godina, a znanstvenici su se fokusirali na njihove epizode plača kojih je bilo ukupno 1.004 u 73 dana. Uočili su da se dvije trećine žena nije dobro osjećalo nakon plača.

U dane kada su plakale, žene su se osjećale znatno gore nego ostalih dana, a zanimljivo je da plač nije poboljšao situaciju. Štoviše, učinio ju je gorom. Kod nekih žena uočeno je da se baš zbog plakanja loše raspoloženje prenijelo i na drugi dan.

61 posto žena izjavilo je da se nije osjećalo bolje nakon plakanja, ali su istaknule da im se raspoloženje nije ni pogoršalo. Devet posto ispitanica izjavilo je da im je od plakanja bilo još gore, a 30 posto njih nakon plača osjećalo se bolje.

No, plakanje je ipak prirodna ljudska potreba pa ko ako ćete je činiti, dobro bi bilo da imate društvo za to. Naime, stručnjaci su uočili da plakanje ima pozitivan efekt ako je s vama u društvu jedna osoba. Plakanje pred više ljudi, izaziva pak potpuno suprotan učinak.