PIVSKI RECEPT TJEDNA

Pivo je najbolja kupka za meso

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.07.2012 09:37
  • Objavljeno 11.07.2012 u 08:00
gulash-ps-m

gulash-ps-m

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kao što bi nam, kad su u pitanju riblja jela, ruka olako posegnula za čašom vina, slično reagiramo i pri pomisli na mesne specijalitete. Pivo i ovom slučaju nudi dostojnu zamjenu, ako ne i prevlast

Etnologinja Gordana Viljetić napominje kako su pivo i mesna jela u bliskom kulinarskom odnosu, znatno kompleksnijem od koncepta piva i jela s roštilja, koja su mnogima prva asocijacija na kombinaciju piva i mesa: 'Za razliku od vina, pivo sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida što je idealno za ispiranje masnih tekstura u ustima. Osim toga, karamelizirani okusi piva odlično pristaju uz pečena mesa i jela sa žara, a tu je i cijela paleta okusa koji se sjajno slažu s različitim umacima, preljevima i glazurama.'

U jelima s tamnim mesom, poput mesnih pita, gulaša i složenaca, pivo se koristi kao esencijalni sastojak recepta, a može poslužiti i za mariniranje. 'Opće je pravilo, kad su mesna jela u pitanju, da pivo odgovara snazi i intenzitetu cjelokupnog jela i svim njegovim sastojcima', objašnjava Viljetić.

Za ljubitelje mesa donosimo sjajan recept pripremljen i serviran uz svijetlo lager pivo.

Pivski gulaš

Potrebni sastojci:

500 g junetine od buta
4-5 žlica ulja
1 luk
200 ml pasirane rajčice
300 ml svijetlog Karlovačkog piva
žličica paprike u prahu
sol, mljeveni papar
ružmarin
2 žlice nasjeckanog peršina
20 g brašna
100 ml kiselog vrhnja

Priprema
Meso narežite na kocke, a luk nasjeckajte. Na ulju popecite narezano meso, posolite ga, dodajte luk i pirjajte 10 minuta. Posudu maknite s vatre, dodajte mljevenu papriku, pivo, pasiranu rajčicu, papar i ružmarin. Nastavite pirjati na laganoj vatri da meso omekša. Tijekom pirjanja posudu protresite, a po potrebi dolijte i malo vode. Pod kraj dodajte brašno koje ste razmutili u malo hladnog piva i prokuhajte. Posudu maknite s vatre, umiješajte kiselo vrhnje, pospite peršinom i poslužite uz široke rezance i salatu od radiča.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Karlovačko

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja je otvorena do 20. kolovoza u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi