RECEPT

Pita s višnjama koju morate probati

31.01.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Ovaj jednostavan recept iz knjige 'Pite i tartovi', u izdanju Lumen izdavaštva, zadovoljit će i najizbirljivija nepca

Pita s višnjama



Nadjev od višanja:
- 400 g ocijeđenih višanja iz staklenke (odvojiti 250 ml soka u kojem su stajale)
- 75 šećera
- 1/2 žličice ekstrakta badema
- 1 žlica škrobnog šećera
- 1 žlica maslaca
- 1 veliki žumanjak
- 1 žlica mlijeka
Priprema

Prhko tijesto za pitu

Potrebni sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- ¼ žličice soli
- 250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 90-120 ml hladne vode
- 1 žlica jabučnog octa

Priprema tijesta u kuhinjskoj sjeckalici

U sjeckalicu ubacite brašno i sol, kratko uključite dok se sve ne pomiješa. Dodajte maslac pa ponovno uključite sjeckalicu dok smjesa ne počne nalikovati na krupnije mrvice. Dodajte 90 ml vode i jabučni ocat pa ponovno miksajte. Prstima probajte dio smjese. Ako se raspada, dodajte još jednu žlicu vode. Kratko miksajte pa ponovno probajte. Kad bude gotova, smjesa će biti mrvičasta i povezat će se samo ako je pritisnemo prstima.

Ručno miješanje tijesta

Brašno i sol pomiješajte u posudi. Narezani maslac umiješajte u smjesu te ga drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krupnije mrvice.
Dodajte 90 ml vode i jabučni ocat pa promiješajte smjesu lopaticom pritišćući smjesu uza stjenke posude. Dodajte dovoljno preostale vode kako biste formirali čvrsto tijesto.

Nakon što ste tijesto pripremili, oblikujte ga u disk i umotajte ga u plastičnu foliju. Stavite ga u hladnjak da se ohladi najmanje sat vremena.

Odmotajte tijesto iz folije i podijelite ga napola (za pistu s dva sloja tijesta) i na 2/3 i 1/3 (za pitu s prepletenim tijestom, mrežastim gornjim dijelom). Jedan dio tijesta (veći ako radite pitu s mrežastim gornjim slojem) izvaljajte na hladnoj radnoj površini u krug debeo otprilike tri mm te promjera 33 cm. Radite brzo kako tijesto ne bi previše omekšalo. Valjajte iz središta, gdje je tijesto deblje, kako biste ujednačili debljinu tijesta. Drugi dio tijesta ponovno umotajte u foliju i vratite u hladnjak dok vam ponovno ne zatreba.

Tijesto nježno namotajte oko valjka i zatim polagano spustite iznad kalupa za pečenje. Ravnomjerno odstranite vrh tijesta na rubovima tako što ćete preko njega prijeći valjkom. Prekrijte tijesto plastičnom folijom stavite u hladnjak da se hladi najmanje 30 minuta.

Pripremite nadjeva prema receptu. Žlicom nanesite nadjev na ohlađeno tijesto. Za pitu od dva sloja tijesta, odmotajte drugi dio tijesta i izvaljate ga u krug promjera otprilike 33 cm. Stavite ga preko nadjeva u kalupu, a viška tijesta na rubovima ugurajte ispod ruba donjeg dijela tijesta. Pritisnite svuda ukrug kako bi se dobro zatvorilo.

Za pitu s mrežastim gornjim dijelom, odmotajte iz folije ostatak tijesta te ga izvaljate u ovalni oblim otprilike 28 puta 30 cm. Pomoću rezača za tijesto izrežite trake široke dva centimetra. Rubne zaobljene trake tijesta slobodno bacite kao višak.

Polovicu traka ravnomjerno rasporedite preko nadjeva u jednom smjeru. Drugu polovicu slažite okomito na položene trake, tako da svaku drugu traku provučete ispod one okomite.

Nastavite tako sve dok na pitu ne položite sve trake od tijesta. Višak tijesta na rubovima odstranite ostavljajući do centimetra. Tijesto navlažite vodom i nagurajte ga ispod ruba donjeg sloja tijesta.

Nadjev
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusovih. U lončiću pomiješajte višnje, šećer i badem. U drugoj posudi škrobnom brašnu postupno dodajte sok od višanja miješajući dok se dobro ne povežu. Smjesu ulijte u lončić s višnjama i stavite na umjerenu vatru, pa neprestano miješajući, pustite da lagano ključa otprilike pet minuta dok se smjesa ne zgusne.

Nanesite nadjeva na pripremljeno tijesto u kalupu u po njemu rasporedite komadiće maslaca.

Izvaljajte ostatak tijesta pa ga stavite na nadjev poput poklopca pritišćući prstima uz rub kako bi se dobro zatvorilo sa svih strana. Odstranite višak tijesta.

Umutite žumanjke i mlijeko i time premažite pitu. Malim nožem napravite nekoliko proreza na piti kako bi para mogla izaći tijekom pečenja.

Pecite 40-45 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Poslužite toplo.

Recept je preuzet iz knjige 'Pite i tartovi' u izdanju Lumen izdavaštva.