NA MODULARNOJ PLATFORMI

Pininfarina predstavio električni automobil Nido EV

24.05.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Električni automobili niču kao gljive poslije kiše, a Pininfarina je posljednja u nizu automobilskih kuća koja nam je pokazala svoj prijedlog automobila s nultom emisijom ispušnih plinova

Talijanska dizajnerska kuća, poznata po oblikovanju nekih od najdojmljivijih automobila svih vremena poput Ferrarija F355, 550 Maranela i Enza, Jaguara XJ220 i Maserati Quattroportea, no i visokoserijskih modela poput Volva C70 i Peugeota 406 Coupe, predstavila nam je Nido EV.

Riječ je o prijedlogu električnog automobila građenog na modularnoj platformi koja bi osim gradskih mališana, omogućavala i izgradnju drugih karoserijskih izvedbi poput limuzine, furgona i pick-upa, u varijantama s dva ili četiri sjedala.

Premda je šasija prototipa izrađena od čelika, konačni model okoristit će se aluminijem u cilju niže ukupne mase.

Prototipni Nido EV pogoni 30 kW snažan, straga smješteni elektromotor koji pogoni stražnje kotače, a buduće inačice trebale bi nuditi smještaj motora sprijeda s prednjim pogonom ili dva motora, sprijeda i straga.

U Pininfarini su se odlučili za upotrebu nikal-metal, hibridne baterije kapaciteta 21,2 kWh, no koja teži samo 180 kilograma te mu omogućuje prevaljivanje do 140 kilometara s jednim punjenjem i sprint do 100 km/h za svega 6,7 sekundi.

Pininfarinin izvještaj za medije ne spominje datum početka proizvodnje ili prodaje, pa je vjerojatnije da talijanski karoserist traži partnera ili proizvođača kojem bi ponudio licencu za izradu projekta.