EX1 PROHUJAO NURBURGRINGOM

Peugeot dokazao da električni automobili nisu spori

02.05.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Električni automobili sve se više dokazuju kao realna alternativa vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim sagorijevanjem kada je u pitanju vožnja od točke A do točke B, no što je s užitkom u vožnji?

Da električni automobili ne moraju nužno biti spori, dokazao nam je već Tesla Motors s električnim Roadsterom zasnovanim na Lotus Eliseu, no u Peugeotu su odlučili otići korak dalje te se okušati na najpoznatijoj trkaćoj stazi na svijetu – Nurburgring Nordschleifeu.

Konceptni model Peugeot EX1 odradio je 20,5 kilometara 'Zelenog pakla' za nešto više od devet minuta (9:01,33), čime je za čak 50 sekundi nadmašio posljednji električni automobil koji se okušao u istom.

Rekord francuskog proizvođača, nažalost, moći ćemo promatrati samo kao PR-ovski tour de force, s obzirom na to da su male šanse da ovaj automobil zaživi u serijskoj proizvodnji.

EX1 je križanac automobila i motocikla kojim je Peugeot proslavio 200-godišnjicu postojanja. Automobil pogone dva električna motora, po jedan na svakoj osovini, ukupne snage 340 KS, pomoću kojih sprinta do 100 km/h za svega 3,5 sekundi.