FOTKA DANA

Palme uništavaju prašume

08.07.2009 u 07:10

Bionic
Reading

U nekim se državama, kao što su Indonezija i Malezija, velikim koracima uništavaju prašume, a na njihovo mjesto sade palme

Palma je vrlo isplativa jer se ona, točnije njeno ulje, koristi u mnogo proizvoda i to sve više i više. Smatra se da se palmino ulje stavlja u mnogo prehrambenih proizvoda, a da to i ne znamo jer među sastojcima to je ulje najčešće navedeno kao biljno ulje. Smatra se da je u čak 40 posto proizvoda palmino ulje, iako je navedeno drugačije.

Zašto je palma postala tako opasna? Krče se prašume, a na njihovu mjestu podižu ogromne plantaže palmi (na fotki je jedna takva plantaža u Indoneziji), što znači da mnogo životinja ostaje bez svog staništa – primjerice orangutani zbog toga najviše pate i sve ih je manje. Osim toga, i mnogo starosjedilačkih naroda mora bježati sa svojih područja na kojima su živjeli stotinama godina.

Dakako, postoje plantaže palmi koje nisu podignute na područjima srušenih prašuma (tzv. organske palme), ali većina kompanija takvo ulje ne želi kupovati jer je skuplje i do 35 posto. No kolika je cijena takvog ponašanja, koje podupiremo i mi kupujući proizvode s palminim uljem, već se pokazuje, jer sve više životinjskih i biljnih vrsta izumire, a klima je sve razornija.