TRIKOVI MRŠAVLJENJA

Ovo je najbolji način za topljenje kilograma

31.10.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Koji je najbolji način da izgubite kilograme i zadržite željenu težinu? Odgodite pravu dijetu za čak dva mjeseca i najprije trenirate dok ste na novom prehrambenom režimu

Kažu da se vježbanjem usavršavamo, a to pravilo, čini se, vrijedi i za dijete. Žene koje su bile na probnoj dijeti prije nego što su počele gubiti na težini imale su bolje rezultate u održavanju zdrave težine, pokazuje nova studija.

Ta teza može riješiti problem jo-jo dijeta jer se osobe na dijeti često vraćaju početnim kilogramima. Znanstvenici vjeruju da se nove prehrambene navike prije početka dijete moraju usvojiti treningom, piše Daily Mail.

Dvije su skupine žena prekomjerne tjelesne težine bile na 20-tjednom režimu mršavljenja koji je uključivao tjelovježbu te više voća i povrća. Sve su žene izgubile oko 9 kilograma. Međutim, godinu dana kasnije skupina koja je bila na treningu dijete vratila je u prosjeku samo 1,5 kilograma, dok su žene koje nisu bile na prehrambenom treningu vratile čak 4 kilograma.

'Prehrambeni trening je poput vozačke škole', objašnjava dr. Michaela Kiernan sa Sveučilišta Stanford koja je vodila istraživanje. 'Gubitak težine zahtijeva to da puno pažnje usmjerite na ono što radite, a većina ljudi ne može to dugoročno održavati.' 'Ovakav pristup pomaže ljudima naučiti kako raditi male, brze prilagodbe na dijetu koje im mogu pomoći da zadrže zdravu težinu bez puno truda', piše u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Naime, stručnjaci tvrde da su posljedice jo-jo dijete, kada se izgubljena težina ponovno vrati u kratkom vremenskom razdoblju, pogubnije za zdravlje nego jednostavno održavanje nezdrave težine.

Dr. Kiernan i njezin tim osmislili su drugačiji skup vještina i ponašanja da bi se održala zdrava težina. Ključ je u namirnicama s malom količinom masnoća ili kalorija koje imaju okus dobar poput kaloričnih i punomasnih namirnica, kratkih intenzivnim šetnjama tijekom dana te svakodnevnom vaganju.

Evo jednostavnih trikova da ostanete vitki: 
1. Naučite balansirati unos hrane i vježbanja.
2. Pronađite zdrave verzije 'zabranjenih' namirnica bogatih kalorijama i masnoćama koje imaju jednako dobar okus.
3. Dopustite si povremene male užitke s 'lošim' namirnicama poput čokolade.
4. Jedite 20 posto manje pri svakom obroku i uvijek ostavite malo hrane na tanjuru. Nemojte ga uvijek očistiti do kraja.
5. Nađite vremena za nekoliko serija desetominutnih šetnji dnevno.
6. Važite se nekoliko puta dnevno da biste uočili da vaša težina prirodno fluktuira.
7. Pokušajte razumjeti da vaša težina može varirati čak tri kilograma zbog zadržavanja vode ili ako ste si priuštili krepkije obroke tijekom blagdana.