PERVERZIJA

Ovo je 20 najvećih jahti na svijetu

03.08.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Jahte su ultimativni pokazatelj bogatstva i prestiža. Nije baš da cestom možete upravljati 150-metarskim automobilom. U pitanju su rupe bez dna za čije održavanje, vez i posadu vlasnici svake godine izdvajaju milijune, ali tko se zamara takvim sitnicama dok krstari planetom u privatnosti svoje ploveće palače?

Najveća i najprestižnija jahta na svijetu danas pripada ruskom milijarderu Romanu Abramoviču. Eclipse je navodno koštao 400 milijuna američkih dolara, raspolaže sustavom detekcije raketnih projektila, ima dva heliodroma, bazen i vlastitu podmornicu, a za njegovo svakodnevno funkcioniranje brine se posada od 90 članova.

162 metra dugačak Dubai šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma pak ima tri lifta, dok Al Said sultana Qaboosa od Omana posjeduje vlastitu koncertnu dvoranu za 50 gledatelja! Četvrta po veličini jahta, 147-metarski Prince Abdul Aziz, čak je 22 godine držala rekord za najveću na svijetu, posadu čine vojnici, a navodno ima i vlastitu raketnu obranu.

Egipatska El Horriya jedna je od najstarijih jahti na svijetu, te je donedavno služila kao predsjedničko plovilo. 138-metarska jahta Rising sun, osnivača Oraclea, navodno je imala cilj nadvisiti Paul Allenov Octopus. Ova krstarica ima vlastiti vinski podrum, košarkaški teren i kino dvoranu.

Ni Octopusu ne manjka perverznih detalja. Suosnivač Microsofta ima dva helikoptera i dvije podmornice, sedam pomoćnih glisera i nekoliko jet-skija.

Među primjercima manjim od 120 metara može se pronaći još i onih s blindiranim staklenim sobama te vlastitim katamaranima, a ako vas zanima koliko nešto ovakvo košta za najam, odgovor je 115.000 dolara. Po danu.

Pogledajte 20 najvećih jahti na svijetu u našoj fotogaleriji.