DELICIJE U KULINARIJATU

Ovdje morate probati sjajnu štrudlu od pastrve

03.10.2013 u 09:22

Bionic
Reading

Kulinarijat je nova gastro atrakcija na zagrebačkoj Opatovini koja nudi potpuno drugačiji način uživanja u hrani

Kulinarijat je dinamični gastro koncept zamišljen kao restoran, slastičarnica, kafić, a Opatovina 35 je adresa na kojoj u svako doba dana možete uživati u osuvremenjenim jelima sa štihom prošlih vremena te se zasladiti dizajnerskim slasticama uz vrhunsku kavu.

Novouređeni, ugodni i prozračni prostor Kulinarijata, uz unutarnji dio na 300 kvadratnih metara, krase i dvije terase. Jedna s vrtom začinskog bilja i romantičnim pogledom na starozagrebačke krovove, a druga na Opatovini koja polako doživljava pravu renesansu.

Igra receptima rezultirala je uzbudljivim jelima poput crvene kruške s kozjim sirom, štrudle od pastrve na pjenici od svježe rajčice i limuna, punjenog telećeg buta u umaku od kadulje i bijelog vina, ali i potpuno novim kombinacijama okusa poput krem juhe od parmezana i lososa na pirjanom krastavcu u umaku od jogurta i zrnatog senfa dijon, koje su već u prvim danima postali apsolutni hit među gostima.

Ono po čemu je Kulinarijat privlačan u večernjim satima jest ugodna atmosfera te ukusna ponuda mezica sljubljena s vrhunskim vinima na čaše, što je kao stvoreno za neformalna druženja nakon radnog vremena.

Subotom Kulinarijat osluškuje ritam svojih susjeda, koje poziva na kavu prije Dolca i na malo drugačiji obiteljski ručak. Ručak koji će dugo ostati u albumu uspomena. Iza ideje o Kulinarijatu stoji Monika Kos, umjetnica u stvaranju džemova, pekmeza, želea i medenjaka koja je na kartu vrhunskih dizajniranih slastica Kulinarijat postavila 2011. godine.

Tada je, u suradnji s dizajnerskim studijom AHA osvojila prestižnu nagradu Red Dot za dizajn ambalaže slastica. Vođena filozofijom Kulinarijata, odlučila je zagristi u novu kulinarsku avanturu. Avanturu koju ćete zasigurno znati prepoznati.

Vlasnik restorana otkrio je i predivan recept – recept za štrudlu od pastrve.

Sastojci:

200 g pastrve
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 jaje
100 g šampinjona
125 g rajčice
100 g luka
100 ml ribljeg temeljca
0,5 dcl bijelog vina
20 g maslaca
100 g maslaca
1 limun
tijesto za štrudlu
sol i papar

Krema od pastrve
Sto grama svježeg filea od pastrve sitno nasjeckati i staviti u zdjelicu. Dodati jedno jaje, vrhnje za kuhanje, malo soka od limuna te sol i papar. Smjesu izmiksati i ohladiti u frižideru da se stegne.

Krema od šampinjona
Riblji temeljac zagrijati, dodati mileram i lagano kuhati dok ne postane gusta krema. Nakon toga dodati malo soka od limuna, soli i papra.

Pjenica od rajčice i limuna
Rajčicu oguliti i izvaditi koštice. Luk sitno nasjeckati te lagano ispržiti na maslacu. Na luk dodati očišćenu rajčicu i vrhnje za kuhanje te zaliti ribljim temeljcem i bijelim vinom. Lagano kuhati par minuta. Umak maknuti s vatre i izliti kroz sitno sito. Nakon toga umak stavi ponovno na vatru, dodati limunova soka i maslaca te lagano prokuhati do željene gustoće.

Priprema štrudle
Ostatak od 100 grama filea pastrve sitno nasjeckati.
Na tijesto za štrudlu (dva lista) staviti red kreme od šampinjona, red kreme od pastrve te sitno nasjeckane pastrve i tako u dva reda. Tijesto zamotati u željeni oblik (preporuka trokutići) i peći u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva.

Serviranje

U tanjur staviti pjenicu od rajčice i limuna te na pjenicu staviti ispečene štrudle.