AH, TO RODITELJSTVO

Ovako ćete pomoći ljutitom djetetu

09.09.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Ljutnja je normalna emocija i baš kao i ostale potrebno ju je izraziti. Zato je važno poticati dijete da iskaže svoju ljutnju, a pritom ga roditelji trebaju naučiti kako da to učini tako da ne povrijedi sebe ili nekoga drugoga

Jedan od najvećih izazova u nošenju s dječjim iskazivanjem ljutnje jest to što se istovremeno kod roditelja mogu javiti snažne emocije. Stoga, da bi se pomoglo djetetu da nauči na prihvatljiv način iskazati svoju ljutnju, važno je da roditelj prvo regulira svoje ponašanje. Dijete će, opažajući roditelja, naučiti kako se nositi s ljutnjom i kako da je adekvatno izrazi.

Važno je da se osjećaj prizna da bi djeca shvatila da se i mi ponekad ljutimo. Ukoliko roditelj burno reagira kada je ljut, dijete se može uplašiti svog razljućenog roditelja i može mu se javiti strah da će ga roditelj prestati voljeti, povrijediti ili napustiti. Stoga roditelji trebaju biti odgovorni za kontroliranje svojih reakcija. Ako u njima pretjeraju i ne uspiju se kontrolirati, tada je važno priznati pogrešku i ispričati se. U redu je da dijete dobije poruku da i odrasli ponekad mogu pogriješiti i da je normalno da nismo savršeni te da se savršenstvo ne očekuje ni od njega.

Ljutnja vs. agresija

Važno je razumjeti razliku između ljutnje i agresije te ih pravilno prepoznati kod djeteta. Ljutnja je privremeno emocionalno stanje koje je najčešće potaknuto nekom frustracijom, a agresija je pokušaj da se namjerno nekoga ozlijedi ili nešto uništi. Ukoliko se dijete želi izraziti agresivnim ponašanjem, tada mu je potrebno postaviti jasnu granicu i predložiti prihvatljiv način izražavanja ljutnje.

Kako prepoznati ljutnju i što ne biste trebali činiti, pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.