MRšavljenje NA ODMORU?

Ova je zemlja savršeno odredište za sve koji žele biti fit na godišnjem, imamo i 5 dokaza koji to potvrđuju

21.05.2019 u 07:29

Bionic
Reading

Ako ste jedni od onih koji olako dignu ruke od sebe, možda biste trebali promijeniti pristup i prisiliti se na zdrave izbore provodeći odmor u jednoj od 'najzdravijih zemalja na svijetu'. Zdrava hrana, netaknuta priroda i spa zone te sportske aktivnosti na svakom koraku... upravo to čini Austriju najpoželjnijim zdravim odmorištem u Europi

Ako ste cijelu godinu (ili barem zadnjih nekoliko mjeseci) pazili što jedete, vježbali, šetali se, više se odmarali i meditirali, vrlo je bitno da te stvari nastavite raditi i u vrijeme godišnjeg odmora. No nerijetko se zdrave navike odbace upravo tada – kad imamo najviše vremena posvetiti se mršavljenju i ljubavi prema tijelu. Ako ste jedni od onih koji olako dignu ruke od sebe, možda biste trebali promijeniti pristup i prisiliti se na zdrave izbore provodeći najdulji odmor naprosto u jednoj od 'najzdravijih zemalja na svijetu'.

Da, dobro ste čuli, postoje zemlje koje su zdravije od drugih, zemlje stvorene za mršavljenje, zemlje u kojima zdrav život nije trenutna moda nego stil života. Jedna od njih, Austrija, tu nam je pod nosom, a zahvaljujući obilju zdrave hrane i još zdravije prirode na glasu je kao 'antistres lokacija', pa ne čudi što je upravo u Austriji, na jezeru Wörthersee, smještena i prva klinika zdravog življenja. Onima koje smo zainteresirali donosimo pregled austrijskih savjeta za postizanje vitke linije, zdravlja i dugovječnosti.

1. Jedite malo, ali dobro

Zahvaljujući čistom zraku i kristalnim izvorskim vodama, u Austriji se mogu kušati najfiniji kozji mliječni proizvodi, jaja te meso i riječna riba. Upravo te namirnice iskorištene su za neke od najpoznatijih tradicionalnih jela pa se ne morate pribojavati hoćete li moći uživati u specijalitetima ili hoćete li se morati pridržavati posebne dijete na putovanju. Primjerice, zlatovčicu, riječnu ribu koju (po receptu mlinareve žene) ne možete kušati baš svuda u svijetu, zagrist ćete baš ovdje, pod Alpama. Poslužuje se uz malo škroba (krumpirovu salatu) ili pregršt zelenog povrća, od čega će vam već sad krenuti slina na usta. Mljac!

Ljubitelji proteinske prehrane u Austriji, zemlji šnicli, pirjane govedine, pastrve, štajerske salate i još puno različitih spojeva proteina i povrća, omastit će brk i ostati u režimu. Naravno, dokle god se uspiju othrvati svim knedlama, štrudlama, kiflicama, roladama i Sacher tortama… no bitno je da u Austriji nitko neće ostati gladan!

2. Čaša vina dnevno dobra je za srce

Kaže se da čaša crnog vina dnevno utječe na snižavanje krvnog tlaka, snižava šećer i kortizol u krvi, potiče mršavljenje i jača imunitet. Iako su mišljenja oko ove zdravstvene teze podijeljena, ako je ijedan djelić tvrdnje točan, zamislite što se događa kada svoje srce nagradite najfinijom kapljicom iz osunčanih vinograda. Austrijske vinske i podrumske ceste iz 'regije užitaka' (Genussregionen) te iz njih ponikla vina - zeleni veltlinac, štajerski sauvignon blanc ili frankovka - mogli bi biti pravi i prvi testeri ove tvrdnje. Pođite u obilazak poznatih vinograda kroz koje će vas, na personalizirane ture, povesti vlasnici imanja. Ako se pak odlučite na vinske seminare ili obilaske podruma nadomak Beča i drugih gradova, otkrivanje obavite sami jer kažu da istraživanje nepoznatog ubrzava metabolizam i čuva mozak. Zašto ne probati?!

3. Bez sporta nema dugovječnosti...

Znaju to Austrijanci pa su im nordijsko hodanje, planinarenje, skijanje na glečerima usred proljeća i ljeta, penjanje po ledenjacima i stijenama, zabava na jezerima, klizanje, bicikliranje, jogging posve normalna dnevna stavka. Zato se nemojte začuditi kad, primjerice, posred šetnjice, usred parka ili nasred ceste u Beču sretnete desetke trkača. Tjelovježba je u Austriji odavno uzela maha pa će vam tijekom odmora najveći problem biti izabrati – hoćete li biciklirati kroz vinske ceste, kulturne metropole, uz rijeke i jezera ili po brdima. Kao i hoćete li se popeti i hodati na nekoliko tisuća nadmorske visine ili to pak raditi negdje u gradu.

Ako ipak trebate inspiraciju... za one koji vole malo više adrenalina i izazova predlažemo posjet glečerima u proljeće ili ljeto. Na nadmorskim visinama od 1630 do 2315 metara skijaška sezona traje do početka svibnja, a snijega uvijek ima dovoljno. Ljeti pak možete pješačiti kroz ledene kule i gledati svijet s urnebesno visokih visećih mostova.

4. Priroda i terme liječe tijelo i čiste um

Kad god uđete u neki spa ili wellness centar, u pozadini ćete čuti tihu glazbu i zvukove vode, izvora, pjev ptica… Zvukovi prirode imaju meditativni učinak na tijelo, opuštaju vas i uklanjaju stres. Pa je posve normalno da u tom ambijentu ne razmišljate o problemima, novcu, zaradi, poslu… bitni ste samo vi i ono oko vas. Zamislite što vam tek može napraviti šetnja planinom, udisanje mirisa šume, razgledavanje polja suncokreta u nacionalnom parku, vožnja po kristalnoj površini netaknutog jezera… Austrija je prirodno lječilište kamo god da krenete - bilo da se zaputite na opuštajući vikend i planinarenje, bilo se opredijelite za jedan od spa centara. Ovdje ih ne manjka, a u ponudi su termalne vode, obiteljski zabavni parkovi, wellnessi i hoteli u koje možete s kućnim ljubimcima te još puno, puno više.

5. Glazba vraća energiju

Od prapovijesti ljudi su se služili glazbom kao sredstvom za iscjeljivanje te rješavanje duševnih i tjelesnih problema. Austrijanci su toga itekako svjesni te ova raspjevana nacija cijele godine nudi raznovrsne koncerte, klasične i zabavne, ali i moderne glazbe. Središnjice poput Graza, Beča ili Salzburga poznate su po tome, ali i u drugim gradovima diljem Austrije glazba naprosto nikad ne utihne. U svoj odmor zato svakako uključite jednu od opera ili jedan od filharmonijskih koncerata, a ako vam to nije po volji, ove godine u Austriju stižu Pink, Eric Clapton, Ariana Grande i još poznatih svjetskih imena.