CVJETNA MANIFESTACIJA

Otvoren 'Floraart' - pogledajte što vas očekuje na Bundeku

08.05.2017 u 17:54

Bionic
Reading

'Floraart', 52. međunarodna vrtna izložba otvorena je u ponedjeljak na zagrebačkome jezeru Bundeku, gdje će je posjetitelji do nedjelje, 14. svibnja, moći besplatno razgledati te sudjelovati na mnogim događajima te, kako je istaknuto, najveće i najljepše cvjetne manifestacije u ovom dijelu Europe

'Floraart' je svečano otvorila saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić, koja je izložbu otvorila i lani. Na svečanom otvorenju nastupio je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo kako je ovo sigurno najveća i najljepša cvjetna manifestacija u ovom dijelu Europe te zahvalio svima koji su tu izložbu napravili.

'Ovo nije samo cvjetna rapsodija, ovo je umjetnost. Ovo što rade vrijedne ruke naših djelatnika iz Zrinjevca je ravno umjetnosti. I hvala im od srca', rekao je Bandić te se zahvalio i Zagrepčanima što izložbu pohode.

'Danas, na Dan grada Zagreba i sutra, na Dan Europe, pozivam naše sugrađane da nam se priključe ovdje na rapsodiji cvjetnoj, najvećem i najljepšem cvjetnom sajmu u ovom dijelu Europe. Boljeg dara našim sugrađanima nismo mogli dati povodom Dana grada i Dana Europe', istaknuo je Bandić te pozvao Zagrepčane i njihove goste da u ovih šest dana dođu na Bundek jer je prekrasan. 'To je naš dnevni boravak', rekao je.

Na izložbi se predstavlja 218 izlagača, od kojih 18 stranih iz 10 zemalja - Belgije, BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD, Slovenije i Švicarske, na više od 30.000 metara četvornih s raznolikim sadržajem, od raznog cvijeća do pribora za cvjećarstvo i strojeva. Na otvorenom i zatvorenom prostoru posjetitelji mogu razgledati raznovrsne izložbe cvijeća te na prigodnoj prodaji kupiti cvijeće, rukotvorine, suvenire i drugo. 

Voditelj Zrinjevca - podružnice Zagrebačkog holdinga Igor Toljan istaknuo je da je 'Floraart' dragulj u bogatoj zbirci događaja u Zagrebu, gradu koji mnogi s razlogom nazivaju 'gradom cvijeća'. Dodao je da ta izložba Zagreb predstavlja kao središte visoke europske i svjetske vrtne i perivojne kulture.

'Na proslavi nečijeg 52. rođendana prva nam je asocijacija da više i nije u cvijetu mladosti. Međutim, ova izložba što je starija, to postaje sve mlađa i ljepša te takvo ozračje širi cijelim Zagrebom', istaknuo je Toljan. Rekao je da 'Floraart', unatoč turbulentnome gospodarskom i društveno-političkom vremenu koje živimo i koje nam često svakodnevicu pretvara u sivilo, uvijek u svoj grad donese pozitivno ozračje i energiju. Pozvao je Zagrepčane i njihove goste da izložbu posjete te da uz 'coffee to go' ponesu i 'flower to go'.

Besplatno do 'Floraarta' jednom autobusnom linijom

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je kako će Bundek, jedan od najljepših zagrebačkih prostora, do kraja tjedna biti pozornica velikog i europski prepoznatoga hortikulturnog događaja. Naglasila je i kako je za sve posjetitelje izložbe osiguran besplatan prijevoz na izvanrednoj autobusnoj liniji Mažuranićev trg - Botanički vrt - Bundek te vlakićem od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma do Bundeka. Posjetitelji će se moći voziti i u električnom vlakiću koji će kružiti asfaltiranom stazom oko jezera Bundeka, gdje je izložba.

Na sve je događaje ulaz besplatan, a izložba će biti otvorena od devet do 21 sat.  

  • +20
Otvorenje 52. Floraarta na Bundeku Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor/PIXSELL

Posađeno više od 135.000 cvijeća

Na izložbi je posađeno više od 135.000 komada cvijeća na površini većoj od 2500 četvornih metara. Posjetitelji mogu vidjeti i mnoge instalacije projektanata na otvorenom prostoru i 'rapsodiju instalacija' u zatvorenom prostoru, u šatoru. Na izložbi se mogu razgledati i prezentacije raznih proizvođača biljnoga i svih ostalih materijala vezanih uz struku. Na 'Floraartu' će se održati i tradicionalno natjecanje 'Hrvatski kup florista' te međunarodno natjecanje učenika srednjih škola i cvjetne radionice, a organizatori su posebno ponosni na radionice za osobe s posebnim potrebama. Izložbu prati i bogata ugostiteljska ponuda, gastronomske delicije, kao 'kuhajmo s cvijećem', te bogat kulturno-umjetnički program i koncerti popularne glazbe, a 14. svibnja i koncert Zagrebačke filharmonije. 

Na 'Floraartu' je organizirana i prigodna prodaja, a za djecu 'Floragrad' - igraonice, razne predstave i čitanje priča. Djeca mogu vidjeti i domaće životinje i igrati se u ove godine obnovljenim i proširenim dječjim igralištima. Zadnji dan 'Floraarta', 14. svibnja, održat će se i Dan dječjih vrtića grada Zagreba, uz bogati dječji program. U subotu, 13. svibnja, 'Floraart' će biti domaćin Večernjakovoj biciklijadi, a u nedjelju, 14. svibnja, u organizaciji Lovačkog saveza grada Zagreba na 'Floraartu' će se održati 'gulašijada'. 

Mnoga stručna i popularna predavanja održat će se i u Botaničkom vrtu, gdje će za posjetitelje biti organiziran i stručni obilazak.

Za vrijeme 'Floraarta' za Zagrepčane i njihove goste pripremljeno je i jedno iznenađenje - 'cvjetarnik u tunelu' Grič. Posjetitelji su pozvani da se od 8. do 14. svibnja od 9 do 21 sat prošeću kroz tunel Grič, koji je postao jedan od najvažnijih turističkih punktova u Donjemu gradu.