TVRDE DA NIJE POKVARENA

Otvaraju se trgovina i restoran s hranom kojoj je istekao rok trajanja

30.09.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Početkom sljedeće godine u Bostonu se otvara supermarket u kojem će prodavati isključivo hranu kojoj je istekao rok trajanja

Vijeće za obranu prirodnih resursa (NRDC), američka savjetodavna organizacija koja se bavi pitanjima zaštite okoliša, hrane i energije, tvrdi kako je velik dio hrane kojoj je istekao rok trajanja još dugo sasvim jestiv. Tako ističu kako samo u SAD-u više od 40 posto hrane završi u smeću samo zbog istaknutog roka trajanja. Rok trajanja naveden na hrani ne znači da je ta  namirnica pokvarena, već samo da joj je okus promijenjen, objašnjava američka znanstvenica Dana Gunders, članica Vijeća za obranu prirodnih resursa (NRDC).

Početkom iduće godine poduzetnik Doug Rauch, koji je nekoć stajao iza uspješnog lanca Trader Joe u Americi, u Bostonu planira otvoriti supermarket koji će prodavati namirnice isteklog roka trajanja, a u planu mu je i otvaranje restorana u kojemu će se kuhati isključivo s namirnicama kojima je istekao rok valjanosti, javlja BBC.

Koje su to namirnice koje su valjane i nakon isteklog roka trajanja?
Tortilla čips, prema riječima Dane Gunders, može se jesti i mjesec dana nakon roka valjanosti, iako s vremenom čips može malo promijeniti okus. No tortilla čips, kako kaže, uvijek se može nakapati s nekoliko kapljica ulja i staviti u pećnicu te će ponovno imati svjež okus. Osim toga, držanjem čipsa u poklopljenoj staklenci produžit ćete rok, jer unutra neće prodirati vlaga.

Jogurt, prema riječima Dane Gunders, može trajati dulje od šest tjedana, te tvrdi kako ona redovito jede jogurt s isteklim rokom trajanja te joj to nikada nije izazivalo nikakve probleme.

Čokolada može trajati jako dugo, naglašava Gunders, iako joj se na površini može stvoriti 'bijeli premaz' kada je izložena svježem zraku. 'To se događa topljenjem kristalnih masnoća koje se zadržavaju na površini čokolade, ali to nije plijesan', kaže Dana Gunders.

'Ljudi vrlo često bacaju jaja mnogo ranije nego što je to potrebno, jer jaja mogu trajati i tri do pet tjedana. No preporučljivo ih je držati ispod pet stupnjeva Celzija, jer to prevenira salmonelu', kaže Ted Labuza, profesor prehrambene znanosti na Sveučilištu u Minnesoti.

Mlijeko će postati smrdljivo i lošeg okusa puno prije no što bi vam od njegove konzumacije moglo biti loše. Naravno, mlijeko ne treba držati izvan hladnjaka dulje no što je nužno te ga treba čuvati na temperaturi od oko dva stupnja Celzija, to će mu produljiti rok trajanja.