BRAČNE IGRE

Otkrivena tajna sretnog braka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.01.2011 11:39
  • Objavljeno 05.01.2011 u 11:39
ljubav muškarac žena

ljubav muškarac žena

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Dugtrajan brak ne znači uvijek da je brak i sretan, a nerijetko brojni parovi ostaju zajedno isključivo zbog novca, vjerskih uvjerenja ili djece. Međutim, za sretan brak potrebno je ipak malo više – čvrsta, značajna i zadovoljavajuća veza između dvoje ljudi

Stvari koje osiguravaju da brak potraje usko su povezane s komunikacijom, podrškom i mentalnim zdravljem, a upravo to tvrdi i Arthur Aron, profesor psihologije na Sveučilištu u New Yorku. Međutim, ni postojanje ta sva tri elementa ne garantira uspješan brak ukoliko on nije značajan i bitan za oba partnera te im ne pruža potrebnu podršku.

Ty Milford/Aurora Photos

Ty Milford/Aurora Photos

Izvor: Corbis / Autor: Ty Milford/Aurora Photos

Za dug i sretan brak potrudite se zajedno učiti nove stvari

Sudeći prema tome, najbolji brakovi su upravo oni koji donose zadovoljstvo svakom partneru. Naime, stoljećima se na brak gledalo kao na ekonomsku i društvenu instituciju, dok su intelektualne potrebe pojedinaca bile zanemarene. No, danas su ljudi u potrazi za partnerima i ljubavnicima s kojima će moći ostvariti dugotrajan i kvalitetan odnos u kojemu će se sve potrebe biti pokrivene.

Doktor Aron i Gary W. Lewandowski Jr. provedenim istraživanjem su otkrili da osobe imaju priliku naučiti nove vještine i znanja za vrijeme trajanja sretne veze te se na taj način razvijati kao pojedinci. Dosadašnja istraživanja pokazala su da razvijanje za vrijeme veze uzrokuje i veće zadovoljstvo i prisnost partnera.

Doktor Lewandowski tvrdi da svaki pojedinac može jednostavnim pitanjima ispitati koliko se doista razvija uz svoga partnera te na taj način dobiti jasnu sliku braka. Neka od važnijih pitanja su: 'Koliko vas je veza s vašim partnerom nagnala na učenje i spoznavanje novih stvari? Koliko vas je poznavanje vašeg partnera učinilo boljom osobom?'

Naime, pojedinci koji imaju prilike učiti od svoga partnera, motivirati se za samorazvijanje i spoznavati nove vještine postavljaju svoje partnere na vrlo važnu poziciju, gotovo nezamjenjivu.

Time je objašnjeno pozitivno djelovanja putovanja s partnerom kada oboje imaju priliku doživjeti nova iskustva koja daju priliku za samorazvitak. Međutim, pojedinci mogu učiti i stjecati nova iskustva uz pomoć svojih partnera i putem upoznavanja prijatelja, vođenja zanimljivog razgovora, prepričavanja doživljaja ili odlaska u novi restoran.

Početna sreća u braku nakon nekog vremena lako ishlapi i nestane. Prema riječima znanstvenika, često se dogodi da osoba jednostavno preraste brak te da joj partner više ne odgovara na emocionalnoj, mentalnoj i seksualnoj razini. Stoga, prema riječima znanstvenika, potrudite se rasti, razvijati i učiti nove stvari sukladno sa svojim partnerom te tako osigurajte dug i sretan brak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!