ZNANSTVENICI TVRDE

Otkrivena još jedna dobra strana marihuane

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 10.05.2017 11:13
  • Objavljeno 10.05.2017 u 10:46
Marihuana bi mogla biti lijek za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest

Marihuana bi mogla biti lijek za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njemački znanstvenici proveli su preliminarno istraživanje koje bi moglo pomoći u borbi protiv starenja mozga. Testiraju li se ovi rezultati na ljudima te se ponove pozitivni rezultati, ova bi se biljka mogla koristiti kao lijek u borbi protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, a riječ je o marihuani koja se već dug niz godina koristi u medicinske svrhe za ublažavanje boli i pojačavanje apetita. THC koji sadrži marihuana ima antiupalna svojstva i pojačava pamćenje starijih osoba

Marihuana nije baš supstanca koju povezujemo s mentalnim zdravljem i vitalnošću uma, no znanstvenici su nedavno otkrili da upravo ona može pomoći očuvati mozak od starenja.

Njemačko istraživanje provedeno na miševima koje je objavio magazin Nature Medicine otkrilo je da manje količine tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivne tvari koju sadrži marihuana, mogu pomoći u borbi protiv starenja mozga. Znanstvenici sa Sveučilišta Bonn i Sveučilišta Hebrew mjesec dana su svakodnevno laboratorijskim miševima davali THC u dobi od dva mjeseca, godine dana i 18 mjeseci te su pratili učinke.

Znanstvenici su prvo testirali sposobnosti miševa na način da prepoznaju njima poznate objekte te da se kreću unutar labirinta bez utjecaja THC-a. Kada je mladim miševima dan THC, kod njih je zabilježen pad sposobnosti, no stariji miševi pokazali su napredak koji se zadržao i tjednima nakon toga.

Znanstvenici tvrde da THC kod starijih miševa stimulira endokanabinoidni sustav u mozgu, a riječ o skupini receptora koji su uključeni u razne fiziološke procese poput apetita, osjećaja boli, raspoloženja i, između ostalog, pamćenja. S godinama ti receptori u mozgu gube svoju funkciju, no zahvaljujući THC-u iz marihuane njihova se učinkovitost produljuje.

Istraživanje još uvijek nije testirano na ljudima, stoga znanstvenici u ovom trenutku ne preporučuju svakodnevni unos marihuane kao lijek za osobe koje pate od raznoraznih poremećaja pamćenja. Znanstvenici ipak planiraju nastaviti istraživanja na ovu temu, a koncem godine pokušat će to testirati i na ljudima.

'Kada bismo mogli pomladiti ljudski mozak tako da svi imaju priliku proživjeti pet do deset godina duže bez potrebe za posebnom njegom, u tom slučaju bismo postigli i više nego što smo mogli pomisliti', izjavio je za The Guardian Andras Bilkei-Gorzo, jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju.

Dokažu li znanstvenici da marihuana uistinu može pomoći u borbi protiv starenja mozga, ova bi saznanja mogla pomoći u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te sličnih bolesti koje određuje kronična upala mozga. Kanabinoidi poput THC-a imaju antiupalna svojstva koja mogu ublažiti znakove bolesti mozga kod starijih pacijenata koji pate od određenih vrsta neurodegenerativnih bolesti.

Liječnik i profesor Seth Ammerman sa Sveučilišta Stanford objasnio je kako THC nema isti učinak na mozak mladih ljudi zato što ova psihoaktivna tvar remeti normalan tok razvoja mozga. No u trenutku kada se čovjekov mozak u potpunosti razvio i sazrio THC može pomoći stabilizirati dijelove endokanabinoidnog sustava i time usporiti starenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!