BEZ TAJNI

Otkrivamo najčešće mitove o ljubavi

09.04.2011 u 14:50

Bionic
Reading

U potrazi za ljubavlju zavirujemo u gotovo svaki kutak svijeta, a u mnogim odnosima ljubav tražimo kao prihvaćanje i odobravanje. Ljubav je obavijena mnogim tajnama, a u njezinom razumijevanju postoje mnogi mitovi

Mike George, autor knjige '7 mitova o ljubavi' u izdanju Planetopije tvrdi da tragati za ljubavlju znači izbjegavati je. Kako kaže autor, ljubav osjećamo samo kada nas krasi nesebična dobrota, bezuvjetno praštanje i beskrajno suosjećanje. Premda mnogi smatraju da za ljubavlju treba konstantno tragati dok je ne pronađemo, autor knjige tvrdi da se ljubav ostvaruje samo davanjem prednosti drugome, a motiviranost da se voli, po njemu, nije ljubav upravo iz razloga jer prava ljubav ne treba nikakav motiv.

Kada se radi o ljubavi, nerijetko vladaju pogrešna vjerovanja i mitovi koji nas, zapravo, odvode daleko od ljubavi. Ti mitovi su naše naslijeđe, a ako ne pripazimo i naša ostavština, tvrdi Mike George u svojoj knjizi.

Ljubav znači davati sebe
Mit 1: Ljubav je neophodna
Mnogi vjeruju da je svima ljubav neophodna, da svi imaju potrebu biti voljeni i znati da su voljeni, no sudeći prema knjizi '7 mitova o ljubavi', to nije točno. Ako i postoji potreba, onda je to potreba da se ljubav daje. Ljubav se jedino može spoznati davanjem, što znači da i sami sebe jedino možemo spoznati davanjem. Davati možemo bilo što – vrijeme, pažnju, dar ili mudar savjet. Ako spoznamo sebe, spoznat ćemo da ljubav nije neophodna jednostavno zato što su 'ja' i 'ljubav' jedno te isto.

Mit 2: Ljubav se stječe
Jedina stvarna energija u životu koju ne možemo steći je energija ljubavi. Naime, upravo smo mi ta energija te ne možemo steći sami sebe. Suprotno uvriježenom vjerovanju, autor knjige tvrdi da ljubav nije izvanjska energija koju možemo nabaviti, zadržati, pohraniti i upotrijebiti kada nam zatreba. Ta istina mnogim ljudima promiče dok tragaju za ljubavlju, a upravo je zbog toga gotovo svaka potraga jalova. Povezivanjem romanse i ljubavi taj mit se jača zato što nas se uči da je ljubav u životu moguća samo kad pronađemo pravu osobu za sebe. Vjerovati da ne bismo trebali davati ljubav prije nego što je dobijemo, pokušaj je ubijanja ljubavi.

Mit 3: Zaljubljujemo se
Ovaj mit stoljećima je prožimao sve oblike romantične ljubavi. No činjenica je da se ne možemo zaljubiti. Ono što se stvarno događa su zaluđenost, opsjednutost i privrženost, koje onda nazivamo zaljubljenošću. Upravo odsutnost ta tri elementa u odnosu partnera dokaz su ljubavi. Istinska ljubav je bezuvjetna te ne predstavlja nikakve uvjete brižnosti, ljubav prima, a ne uzima. Zaljubljenost nas potiče na osuđivanje, kritiziranje i okrivljavanje drugoga iz razloga što od druge osobe očekujemo da bude izvorom ljubavi.

Mit 4: Ljubav je isključiva
Česta poruka brojnih holivudskih filmova i mitova o romantičnoj ljubavi je da svi tragamo za srodnom dušom. Upravo zbog toga naučeni smo, kako tvrdi autor knjige '7 mitova o ljubavi', ograničavati ljubav na jednu posebnu osobu, no srodne duše ne postoje. Međutim, ljubav nije isključiva, koliko god mi to htjeli. Ona nikome ne daje prednost, ne bira, ne razmišlja. Istinska ljubav prihvaća i usvaja se, a drugu osobu ne osuđuje i ne kritizira.

Mit 5: Ljubav je vezanje
Ovo je jedan od najčešćih mitova koji nas navodi na sasvim pogrešan put. Naime, uz vezanje dolazi strah da ćemo nešto izgubiti ili biti oštećeni. Međutim, strah nije ljubav, a kako tvrdi Mike George, autor knjige, gdje postoji strah ne može postojati ljubav. Kada god smo vezani za nešto, bio to predmet, osoba ili mjesto, srce nam je blokirano.

Ljubav nije isključiva
Mit 6: Ljubav boli
Autor knjige kaže da je upravo suprotno točno te tvrdi: 'Ako boli, nije ljubav.' Svi odnosi imaju svoje uspone i padove, no sukobi nemaju veze s ljubavlju, već s osuđivanjem i okrivljavanjem, očekivanjem i vezanjem, ovisnošću i ljubomorom. Većina boli proizlazi iz jednostavne zablude da je druga osoba odgovorna za naše osjećaje. To vjerovanje i danas vlada svijetom i glasi: 'Nisam ja kriv, nego on!'. No upravo je suprotno istina, svatko od nas je u svakom trenutku i u svakoj situaciji odgovoran za svoje osjećaje.

Mit 7: Ljubav se izgubila
Ljubav je nemoguće izgubiti zato što ne možete izgubiti sebe. Zabluda da se 'ljubav izgubila' javlja se onda kada zaboravimo na sebe i mislimo da smo nešto drugo u odnosu na ono što doista jesmo. Uljepšavanjem tijela i lica ne možemo, kako tvrdi Mike George, automatski uljepšati i sebe. 'Nosite lice i nastanjujete tijelo, ali prava se ljepota ne može odražavati u zrcalu. Prava ljepota se ne može vidjeti golim okom', tvrdi on.