UREDAN NEUREDNOM NE VJERUJE

Otkriva li nered na stolu lošeg radnika?

22.03.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Kreativni nered nije šarmantan – veliki broj kolega i suradnika po vašem će neurednom stolu zaključiti da niste kvalitetan radnik

Je li vaš radni stol uredan i mogu li se po tome procijeniti vaše radne kvalitete? Ako vš kompjutor jedva izviruje iz papira i fascikala, a olovke i privatne stvari razbacane su na sve strane – to vaše okruženje može voditi zaključku da niste dobar radnik

Novo američko istraživanje neumoljivo otkriva: čak 60 posto radnika procjenjuje svoje kolege po tome koliko je uredan njihov radni prostor. Gotovo polovina ispitanika kaže da će steći negativan sud o svojim suradnicima, ako rade u neredu. Trećina smatra da je to znak lijenosti, a 42 posto će zaključiti da je kaos na stolu posljedica prezaposlenosti.

Istraživanje je provedeno na tisuću ispitanika i čak tri četvrtine smatra da su uredni djelatnici produktivniji. A oni koji su i sami uredni smatraju da bi za to trebali biti dodatno nagrađeni. Četrdeset posto smatra da bi se njihova urednost trebala vrednovati u ukupnoj valorizaciji njihova rada, a više od četvrtine čak smatraju da zbog toga zaslužuju bonus.

Kako se uključiti u svijet urednih uposlenika? Evo nekoliko savjeta: postavite kompjutorski podsjetnik koji vas potiče da 15 minuta tjedno posvetite spremanju stola. Bacite sve stare i nepotrebne papire, organizirajte radnu površinu, stvorite prostor na koji ćete odlagati knjige i dokumente. Površinu stola, telefon, tipkovnicu i monitor obrišite vlažnim maramicama barem jednom tjedno. Obratite pažnju i na oglasne ploče, jer ako je na njima zbrka, to može ostaviti dojam neurednosti, čak i kada je ostatak ureda besprijekoran.