FINO I ZDRAVO

Otkrijte zašto je suho voće dobro za vaše zdravlje

18.09.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Suho voće je jednostavan i praktičan izvor vitamina i hranjivih tvari, pogotovo kad ste u žurbi ili cijeli dan na poslu

Osim što je vrlo ukusno, suho voće je i vrlo zdravo te predstavlja odličan izvor vitamina i hranjivih tvari, posebice u trenucima kada nemate previše vremena. Osim toga, kako piše Daily Mail, s obzirom na zdravstveno stanje, izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svome tijelu.

Osteoporoza: grožđice
Grožđice su jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji dokazano smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi.U jogurt bogat kalcijem stavite šaku grožđica te dodajte malo oraha. Prosječni dnevni unos bora iznosi jedan do dva miligrama, međutim minimum od tri miligrama, maksimalno deset je najvjerojatnije zdravija varijanta.

Umor: datulje
Osjećaj iscrpljenosti potaknut će želju za slatkim. Datulje su izvrsna alternativa slatkišima jer imaju niski glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako te dulje vremena zadržavaju razinu energije, bez obzira na njihov intenzivno slatki okus. Datulje jedite s proteinima, poput šake oraha, kako biste dulje ostali siti.

Giht: suhe trešnje
Antioksidans antocijanin koji se nalazi u trešnjama može biti koristan za niz upalnih procesa u tijelu, uključujući i artritis, giht te upalu mišića nakon vježbanja. Nedavna studija Sveučilišta Michigan pokazala je da suhe trešnje smanjuju upalne markere i do 50 posto, a preporučena dnevna doza procjenjuje se na polovicu šalice suhih trešanja dva puta na dan.

Visoki krvni tlak: suhe marelice
Suhe marelice sadrže i do tri puta više kalija nego banane te sadržavaju tek trag soli. Upravo su suhe marelice odlične za održavanje niskoga krvnog tlaka jer kalij ima svojstva diuretika, držeći niži volumen krvi. Nedavna istraživanja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti pokazala su da je konzumiranje više kalija nego natrija odlično u zaštitni protiv visokog krvnog tlaka te srčanih bolesti.

Upala mjehura: suhe brusnice
Ako se skloni upalama mjehura, redovito pojedite dozu suhih brusnica. Naime, čak 20 posto žena ima problema s upalom mjehura te infekcijama mokraćnih putova. Osim toga, nedavna američka studija otkrila je kako dvije šake suhih marelica (42,5 grama) smanjuju 'ljepljivost' bakterije E.coli u ženskoj mokraći. To znači manje urinarnih infekcija jer se bakterija teže zadržava. Za to su odgovorni proantocijanidini, oblik antioksidansa, koji su aktivni sastojak u brusnicama.

Zatvor: suhe šljive
Šest suhih šljiva, što je otprilike 50 grama, raspoređenih u dvije dnevne porcije bolje i lakše ublažavaju zatvor nego sami laksativi. Suhe šljive su bogate sorbitolom koji privlači vodu u stolici, što umanjuje probleme sa zatvorom.

Anemija: smokve
Četiri suhe smokve na dan čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza koji štiti od anemije. Najbolji efekt se postiže ako smokve jedete pijući uz njih narančin sok. Naime, vitamin C poboljšava vezanju željeza koje vaše tijelo dobiva iz biljnih izvora.