SRPANJ JE SAVRŠEN ZA JEDRENJE

Otkrijte najbolje nautičke ture na Jadranu

12.07.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Početak sezone i još uvijek dulji dani u srpnju savršeni su za uživanje u jedrenju, tim više što nam je 'ispred nosa' jedinstvena obala s više od tisuću otoka te je pravi izazov za sve ljubitelje mora i vjetra

Na hrvatskom moru ima više od 20.000 vezova u stotinjak luka nautičkog turizma, a zbog njegovih ljepota dolaze i mnogi strani nautičari, bez obzira radi li se o iskusnim moreplovcima ili onima koji se u toj jedinstvenoj kombinaciji sporta i odmora žele oprobati prvi put.

Nudimo vam nekoliko tura na kojima u tjedan dana možete obići najzanimljivije dijelove istočne obale Jadrana.

U obilazak Kornata najbolje je krenuti iz Zadra
Kornati

Nacionalni park s više od 150 otoka, otočića i hridi rasutih srednjim Jadranom najpoznatiji je dio Jadrana, barem za strance. U obilazak Kornata najbolje je krenuti iz Zadra i kroz prolaz Veli Ždrelac između Rivnja i Ugljana doploviti do uvale Božave na Dugom otoku. Drugoga dana obiđite Dugi otok i luke kao što su Bibinj, Mala ili Vela Rava te Savar. Treće jutro nakon isplovljavanja doći ćete pred Kornate, a prođite kroz jedan od dva moguća prolaza – Veliku ili Malu Proversu - i skrenite u čak tri kilometra dugu Telašćicu u kojoj ćete pronaći miran vez i odlično mjesto za uživanje u prirodi. Četvrti i peti dan posvetite Kornatima. Privezati se možete na otoku Kornatu, u marini Piškera, uz pristanište na Žaknu, a na raspolaganju su vam i brojne druge mogućnosti. Šestog dana možete izaći iz Kornata i zaputiti se prema marini na Žutu, oplovivši Kornat s južne strane. Zadnji dan ostaje vam samo prolaz između Ugljana i Pašmana te 16 milja do Zadra.

Srednjedalmatinski otoci

U obilazak otoka splitskog akvatorija, pored kojih bi se u želji da upoznate sve njegove ljepote moglo jedriti mjesecima, najbolje je krenuti preko Šolte i drugog dana doploviti do 25 milja udaljene Komiže na Visu. Usput morate posjetiti Modru špilju na Biševu, obići taj otok i doploviti do viške luke u kojoj možete prenoćiti. Četvrtog dana već, nažalost, kreće povratak, ali do Hvara, te se možete usidriti u luci, zelenoj marini na Palmižani ili nekoj od uvala uz južnu obalu Paklenskih otoka. Sljedećeg jutra preko punte Pelegrin dođite do Starog Grada, a usput se možete okupati u lijepim uvalama sjeverne obale, da biste šestog dana prošli i kroz uvale prema Vrbovskoj i Jelsi. Ne želite li za zadnji dan ostaviti predug put, krenite prema Milni na Braču i za povratak do Splita preostat će vam tek desetak milja.

Prirodni rezervat Lokrum
Elafiti

Ljubiteljima krajnjeg hrvatskog juga najbolje je iz Dubrovnika zaploviti prema Elafitima, nizu otoka koji se proteže skroz do Pelješca. Prva postaja neka vam bude Lopud. Drugoga jutra otvorenim morem krenite do Nacionalnog parka Mljeta, a uz obalu tog otoka plovidbu nastavite i trećega dana. Od Mljeta preplovite 14 milja do grada Korčule i petog dana obiđite neki od šumovitih otoka pred Korčulom ili prijeđite Pelješki kanal i zastanite u Orebiću. Predzadnjeg dana zaputite se ravno prema kamenom procijepu Harpoti između Jakljana i Šipana. Prenoćite u Luci Šipanskoj i posljednjeg dana na putu do Dubrovnika zastanite na Kalamoti ili u velikom Zatonskom zaljevu.

Lastovski arhipelag

Želite li od Mljeta ili Korčule produžiti na otvoreno more, doći ćete do Lastova, otoka okruženog s 46 nenastanjenih otočića, hridi ili grebena. No zanimljivo je da se na Lastovu nalazi jednak broj brda, ravničarskih dolova i crkava. Osim toga, Lastovo je nautičarima zanimljivo zbog mnogih uvala među kojima se mogu izdvojiti Zaklopatica i Skrivena Luka (Portorus), a svojim se lijepim pješčanim uvalama ističe otočić Saplun. No činjenica je da ćete gdje god se usidrite na Lastovu moći uživati u tirkizno plavom moru, miru i rijetkim prirodnim ljepotama. Arhipelag je posebno zanimljiv ljubiteljima ronjenja i podmorja.

Ljubitelji golfa mogu na Brijunima 'baciti partiju'
Brijuni i Kvarner

U nautički obilazak još jednog otočnog nacionalnog parka - Brijuna - najbolje je krenuti iz Umaga. Prvoga dana plovite do Poreča ili Rovinja i sutradan nastavite do Verude te oplovite Brijune s vanjske strane. Kako biste ovaj arhipelag vidjeli sa svih strana, prolaz Fažanskim kanalom sačuvajte za povratak. Nastavite prema Puli, u kojoj možete prenoćiti, a treći dan zaputite se do 22 milje udaljenih Unija. Četvrtog dana krenite prema Osoru pa duž zapadne obale Cresa prema sjeveru. Do večeri možete doploviti do Valuna te dan kasnije ploviti 25 milja preko Kvarnera do marine Pomer na istarskoj obali. Šesti dan posjetite Brijune pa se posljednjeg dana vratite do Umaga.