UGODNO I OPUŠTENO

Osvježite dom ljetnim detaljima

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prenesite ljetnu opuštenost u interijer detaljima koji će učiniti boravak u prostoru vedrim i osvježavajućim, poigrajte se nizom boja, prirodnim materijalima i svim ostalim što će ljetne dane pretvoriti u ugodne

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i opuštenosti, a to je idealan period kada se možemo više posvetiti detaljima za koje obično nemamo vremena. Detalji su izuzetno važni za opći ugođaj, ali i za određene rituale koje svakodnevno ponavljamo, kao što je, primjerice, objedovanje. Osim blagovaonice, izuzetno je važno obratiti pažnju na popratne elemente i detalje poput dekoracija za stol, oblik i dizajn tanjura ili pribora za jelo.

Stolnjaci i salvete šarenih boja i veselih uzoraka razvedrit će svojom postavom na stolu kompletan prostor blagovaonice, kuhinje ili terase. Ljetni motivi su prugasti, cvjetni, apstraktni - odabir je neograničen uz uvjet da boje budu intenzivne: žuta, narančasta, crvena, nijanse zelene, plave, ljubičaste... Čak i ako niste ljubitelj živih, naglašenih boja, ljeto je period kada se trebate poigrati s njima, a pogotovo kroz ovakve detalje, koji nisu stalno postavljeni u prostoru već privremeno mijenjaju njegov karakter.

Ukoliko odaberete jednobojni stolnjak, dodatnu dinamiku stvorite postavljanjem tanjura ili čaša u razigranim bojama i motivima. Čaše mogu biti od transparentnog stakla s otiskom u raznim bojama, a ukoliko se prepustite vlastitoj mašti i kreativnosti, koje još više dolaze do izražaja za vrijeme godišnjih odmora, možete ih sami oslikati i stvoriti vlastita unikatna umjetnička djela. Uz takav doprinos, sigurno ćete još više vizualno uživati u postavljenom i dekoriranom stolu.

Ljeto je vrijeme čistki i pospremanja jer mnogi dio godišnjih odmora provedu u ovakvim nužnim aktivnostima. Za sve one predmete koje ne želite svakodnevno viđati, ali ih često koristite, pa vam trebaju biti lako dostupni, pripremite dekorativne kutije koje možete slobodno odložiti u željeni kut prostora. Dekorativne kutije neće ga narušavati, već dodatno ukrasiti svojim razigranim bojama i motivima. Ovakve kutije uvijek možete pospremiti ispod kreveta, na vrh ormara ili neko drugo 'nevidljivo' mjesto u prostoru, ali ih ljeti iskoristite kao osvježavajuće detalje, koji podižu kolorističku dinamiku interijera.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Jednostavnu i razigranu transformaciju prostora možete postići dekorativnim jastučićima, koje možda već imate, ali u mirnijim nijansama. Pripremite ljetne presvlake za jastučiće, pretvorite ih u žarišne točke koje će svoje mjesto naći posvuda: na garnituri za sjedenje, foteljama, stolicama u blagovaonici, na podu. Nijedan položaj dekorativnog jastučića ne može biti pogrešan, pogotovo ne u ljeto, koje je sinonim za opuštenost i koloristički bum.

Ukoliko želite veću promjenu, a transformacija se događa u ovom periodu, potpuno se prepustite ljetnom ugođaju i odaberite elemente namještaja (u kompletu ili samo pojedinačne komade) egzotičnih oblika, naglašenih boja i uzoraka. Ovakvi komadi namještaja potpuno će promijeniti ugođaj prostora. Spretnim kombinacijama, ovakve elemente možete idealno povezati s već postojećima koji su drugog stila. Egzotični oblici i jake boje idealni su za sve koji žele snažno osjetiti čari ljeta u vlastitom domu.

Za ugodnu atmosferu u večernjim satima koristite dekorativne mirisne svijeće, koje će naglasiti romantiku ljetnih večeri. Svijeće možete staviti i u staklene posude koje ćete ispuniti kamenčićima različitih boja ili ih dekorirati na neki drugi način. Kakvu god dekoraciju ili svijeće odabrali, ne zaboravite na kolorističku igru koja mora biti sastavni dio ove mirisno-romantične kombinacije.

Ljetne ugođaje možete naglasiti detaljima od prirodnih materijala poput ratana ili drva. Odaberite dekorativne posude za biljke napravljene od takvih materijala i kombinirajte ih sa živim bojama ostalih elemenata. Uživajte u čarima ljeta i slobodi koje ono donosi u odabiru boja, materijala i oblika!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi