725 NESREĆA

Osiguravatelji tuže Toyotu zbog ljepljive papučice

04.01.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Sedam osiguravajućih društava tužilo je japanskog proizvođača automobila Toyotu, nastojeći time osigurati povrat odšteta isplaćenih za nesreće koje je po njihovom tumačenju uzrokovalo nekontrolirano naglo ubrzanje, pišu u utorak američki mediji

Tužbu su u četvrtak na sudu u Los Angelesu podigla osiguravajuća društva American Automobile Insurance, Fireman's Fund Insurance, korporacija National Surety, Ameriprise Insurance, IDS Property Casualty Insurance, Motorist Mutual Insurance i American Hardware Mutual Insurance, izvijestio je u ponedjeljak Los Angeles Times.

Taj se pravni potez osiguravatelja nadovezao na nedavno objavljenu informaciju da je Toyota platila 10 milijuna dolara rođacima stradale četveročlane obitelji, nakon čega je s tržišta povučeno nekoliko milijuna Toyotinih automobila.

U obrazloženju tužbi osiguratelji navode podatke po kojima je problem s nekontroliranim ubrzanjem uzrokovao 725 nesreća. Tvrtke optužuju japanskog proizvođača automobila da nije opremio svoja vozila sustavom koji bi omogućio premošćivanje problema uzrokovanog istodobnim pritiskom na papučice gasa i kočnica, piše u ponedjeljak Los Angeles Times.

Osiguravatelji traže naknadu štete od 230 tisuća dolara naviše za 14 nesreća u Sjedinjenim Državama.

Toyota smatra najnovije tužbe neutemeljenima. 'U Toyoti smatramo potpuno neutemeljenima tvrdnje da je razlog nenamjernog ubrzanja u ovom konkretnom, kao i u svim ostalim slučajevima greška na samom vozilu', rekla je za list Toyotina glasnogovornica Celeste Migliore.