LUKSUZNA PUTOVANJA

Orient Express prvi će put povezati Pariz i Portofino. Cijena prava sitnica

18.02.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Kad se spomene Orient Express, asocijacije su Agatha Christie, luksuz, glamour, putovanje od Pariza do Istanbula... U međuvremenu su se na popisu destinacija pojavljivali i drugi gradovi i zemlje, neke su i nestajale, poput nedavno Londona. Sada se najavljuje nova linija, do jednog od najpopularnijih talijanskih ljetovališta.

Naime, od lipnja se kao dio brenda Venice Simplon-Orient-Express uvodi linija koja će Pariz povezati s Portofinom, mondenom destinacijom na Ligurskom moru, u blizini Genove. Nova linija je najavljena nakon što je u studenome prošle godine ukinuta linija koju je održavao British Pullman, a koja je London spajala na uobičajenu rutu Venecija - Pariz. Putovanje organizira tvrtka Belmont, sinonim za luksuz.

Kako se najavljuje, vlak s 11 vagona kojem je puno ime Venice Simplon-Orient-Express, A Belmond Train, Europe kretat će iz Pariza u 15 sati, i onda vijugati Francuskom, prolazeći kroz Dijon, Lyon i Avignon, pa uz Azurnu obalu prije ulaska u Italiju. Kraj puta je na stanici Santa Margherita Ligure, koja je ulaz u Portofino, na koju vlak stiže u 13 sati sljedećeg dana. Odatle će gosti biti prevezeni do Portofina i sljedeće dvije noći provest će u tamošnjem slavnom, također Belmondovom, hotelu Splendido, smještenom u samostanu iz 16. stoljeća iznad luke Portofino. Dan poslije, za njih će biti upriličena filmska projekcija na otvorenom na portofinskoj Piazzetti.

Venice Simplon Orient Express Izvor: Belmond / Autor: David Noton

Obroke u vlaku kreirao je chef ovjenčan Michelinovom zvjezdicom Jean Imbert, uz glazbu s klavira, odnosno večernju svirku swing orkestra, da bi sve bilo u skladu s nekim davnim epohama. Putnicima će, među ostalim, biti na raspolaganju osam novih apartmana uređenih prošle godine. Imbert će gostima osobno pripremati i večeru od pet slijedova u Splendidu.

Ovo je prvi put da će ovaj vlak posjetiti talijansku rivijeru, no neće biti i posljednji, jer je plan ponavljati ovu rutu svake godine, no datumi za 2025. još nisu potvrđeni. Unatoč spomenutom imenu, vlak neće ići do Venecije. Osim toga, karte će se moći kupiti samo za jedan smjer, oni koji žele natrag u Pariz vlakom morat će se zadovoljiti 'običnim' vlakom preko Genove i Milana, pa onda superbrzim vlakom Frecciarossa do francuske prijestolnice.

Šećer, jasno, dolazi na kraju: cijena. Cijeli aranžman koji uključuje jednu noć u vlaku, obroke u njegovom restoranu i uživanje u koktelima i druženju u salonima, te dvije noći u Splendidu u Portofinu sa svim navedenim blagodatima nudi se od 8525 dolara po osobi. S obzirom da je sve u Belmondovim rukama, ono što se dobije za taj novac bit će dostojno onih koji ga mogu potrošiti na ovakvu ekstravaganciju.