SAVJET NUTRICIONISTICE

Okrivljujete li spor metabolizam za višak kilograma?

Bionic
Reading

Dijetetičarka i nutricionistica Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita, Olja Martinić, koja se prehranom bavi oko 25 godina te brojnim klijentima pruža usluge iz oblasti nutricionizma i dijetetike, za tportal piše o aktualnim temama vezanim uz prehranu i zdrav život, među kojima je i usporen rad metabolizma. Nutricionistica Martinić otkriva što ga usporava i što trebate činiti da biste ga ubrzali

Loše je ako koristimo izreku 'imam spor metabolizam i debljam se' pa i sami sebe uvjerimo da je glavni krivac za višak kilograma upravo tzv. spor metabolizam.

Iako o metabolizmu znatno ovisi održanje optimalne tjelesne mase najveća je pogreška u slučaju kada metabolizam poistovjećujemo s probavnim tempom. Osobe koje nemaju urednu probavu tumače to kao mjeru svog metabolizma, no česte stolice mogu biti posljedica problema u probavnom sustavu i nemaju veze s ubrzanim metabolizmom.

Metabolizam se odnosi na fizičke i kemijske procese koji se odvijaju u našem organizmu, a upravo ti procesi osiguravaju rad srca, disanje ali i obavljanje svakodnevnih aktivnosti za što su nam potrebni hrana i voda. Slikovito rečeno, metabolizam je skup funkcija kojima se iz unesene hrane osigurava energija. Znamo kako u nedostatku dnevno unesene hrane kalorije potrebne za disanje, rad bubrega, termoregulaciju, ali i sve dnevne aktivnosti organizam osigurava iz zaliha. Upravo stoga naš organizam pospremi zalihe za poslije kako bi si osigurao rezerve.

Metabolizam ima pozitivnu fazu tzv. anaboličnu, i negativnu ili kataboličnu. Anabolična faza jamči dovoljno energije za obnovu stanice dok je katabolična faza ona u kojoj se višak energije pretvara u dobro nam poznate zalihe. Metabolizam je brži kod osobe koja ima više mišićnog tkiva kao i kod mlađih osoba. Što smo stariji metabolizam postaje sporiji, a znatno ga usporavamo i ako smo neaktivni.

Važno je i provjeriti rad štitne žlijezde jer je hipotireoza znak smanjene aktivnosti tiroidne žljezde što znači da i metabolizam radi usporeno. No gotovo je najvažnija genetika.

Danas znamo kako neke namirnice mogu doprinijeti ubrzanju metabolizma čime se povećavaju bolji rezultati dijete, a to su zeleni i žuti čaj, senf, crvena paprika, đumbir, cimet, crna rotkvica, no potrebno je i unositi dovoljne količine tekućine u organizam (i to tri dl vode + tri dl čaja + tri dl soka).

Najvažnije je ipak održavati mišićnu masu budući da se s godinama količina i kvaliteta mišićne mase smanjuje pa se svejedno debljamo premda su nam prehrambene navike nepromijenjene.