FOTKA DANA

Okara

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 21.01.2011 07:16
  • Objavljeno 21.01.2011 u 07:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Okara je ostatak dobiven pri proizvodnji sojinog mlijeka ili tofua, također poznat pod nazivom sojino meso

Pri proizvodnji sojinog mlijeka ili tofua od jednog kilograma soje ostane oko 1,1 kilogram okare koja sadrži od 76 do 80 posto vlage i od 3,5 do četiri posto bjelančevina. Ona sadrži i mnogo željeza, kalcija, riboflavina i proteina. Okaru je moguće dodatno osušiti kako bi se dobila dehidrirana okara koju se dalje može samljeti u sojino brašno i koristiti u pekarstvu. Uz pekarske proizvode, od okare se mogu raditi i drugi prehrambeni proizvodi kao okara tempeh, vegetarijanske kobasice i okara burger.

Zanimljivo je da se od okare proizvodi i materijal sličan vuni, koji se koristi za pletenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi