Majstor pivar Mirko Banić Ištuk o novom pivu Grif Oatmeal Stout i trendovima u mirkopivovarama:

Održati kvalitetu proizvoda jednako je izazovno kao i kreirati novi proizvod

04.11.2020 u 08:38

Bionic
Reading

K pivovari je nedavno lansirala novi Grif Oatmeal Stout, crno pivo gornjeg vrenja oplemenjeno dodatkom zobenih pahuljica čiji okus podsjeća na kavu, čokoladu i karamelu

Unatoč svim izazovima s kojima se ove godine susrećemo, K pivovari je nakon lansiranja novog pakiranja Vukovarskog piva i osvojenog prestižnog priznanja WORLD'S Best Pale Golden Ale za Grif Pale Ale, ove godine lansirala još jedno novo pivo. Novi Grif Oatmeal Stout je crno pivo gornjeg vrenja oplemenjeno dodatkom zobenih pahuljica koje mu daju bogatstvo i punoću okusa. Ono što ga čini istinski posebnim jest da djeluje glatko i kremasto. Dominiraju arome prženih sladova i prženog ječma koje asociraju na kavu, čokoladu i karamelu. Tako ga opisuje majstor pivar Mirko Banić Ištuk i dodaje kako se radi vrlo pitkom i osvježavajućem pivu.

Otkud ideja za novi Stout pitamo ga?

„Ideja se nametnula sama od sebe budući da smo planirali lansiranje novoga piva za početak jeseni, a meni osobno tamna piva više odgovaraju u hladnijem dijelu godine. Okusi karamele, čokolade i kave su jednostavno odlika Stouta pa je tako i nastala ideja. Za izradu Grif Oatmeal Stouta su mi dobrodošla prethodna iskustava kuhanja Stouta u homebrewingu te sam prije velikog 'batcha' naravno skuhao još nekoliko na Homebrew opremi dok nisam bio zadovoljan rezultatom“, objašnjava nam procese u pivovari.

Za Grif Oatmeal Stout korišten je pale ale slad kao baza, zobene pahuljice, po kojima Oatmeal Stout nosi ime, čine 15 % usipka, a ostali sladovi su Crystal slad, Chocolatte slad, Crni slad i prženi ječam.

Oatmeal Stouti su specifični zbog svoje kremaste strukture i svilenkaste mekoće okusa za što su zaslužne zobene pahuljice, u kombinaciji s aromama kave, čokolade i karamele od prženog ječma i crnih sladova.

„Nema velikih tajni kod proizvodnje Stouta, niti piva općenito. Zvuči otrcano, ali sve se svodi na predan i marljiv rad. Bitna je pedantnost, urednost, posvećenost i pridržavanje svih općepoznatih postulata u pivarstvu“, objašnjava majstor pivar.

Prijedlozi za nova piva dolaze uglavnom od njega. U Grifu su do sada skuhali devet različitih stilova piva. Osim Oatmeal Stouta, Grif u stalnoj ponudi ima Pale ale, New England pale ale i Pilsner. Kao sezonska piva u ponudi su imali Vanilla Bourbon Oak Porter, Irish red ale, Hefeweizen, Session IPAu i Rauchbier.

Zanimaju nas i trendovi u pivarstvu?

„Trend koji uočavam je da su Hazy IPA i nakon četiri godine još uvijek jako popularne, ali primjetan je i rast popularnosti Pastry Stouta i naročito Soura. Lageri se počinju percipirati kao craft piva iako su se dugo poistovjećivala s asortimanom koje nude isključivo veliki industrijski proizvođači. Sve više pivovara otvara svoje Tap room-ove. Trendovi u svijetu ne razlikuju se puno od hrvatskih kada je riječ o craft pivarstvu“, komentira Mirko Banić Ištuk koji u pivarstvu radi već 10 godina, a Grif je treća pivovara u kojoj je zaposlen.

„Držati konstantnu kvalitetu proizvoda je jednako izazovno kao i kreirati novi proizvod. Ulazni parametri se stalno mijenjaju, a rezultat treba biti uvijek isti“, zaključuje majstor pivar.