PRIČA PODUZETNICE

Od Ureda predsjednika preko otkaza do vlastitog biznisa

11.09.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Europski ured za statistiku nedavno je upozorio na razliku u nezaposlenosti po spolovima, osobito izraženu u Hrvatskoj. Naime u Hrvatskoj je nezaposleno 14,1 posto muškaraca i 18,5 posto žena. No ova statistika ne odnosi se na mladu poduzetnicu i politologinju Jasminu Hudić. Poduzetnički duh, dobra ideja, hrabrost i inicijativa potaknuli su je na potez koji bi se rijetki usudili napraviti

Naime profesionalni put vodio ju je od Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnostiu kojem je volontirala, preko prodavaonice, do vlastitog biznisa, zbog kojeg je dala otkaz na posljednjem radnom mjestu vjerujući u svoju viziju i ideju.

Nakon završenog studija politologije, tijekom kojeg je cijelo vrijeme radila, rodila je sinčića i na tadašnjem poslu dobila otkaz, odnosno ugovor joj nije produljen.

Njezina profesionalna karijera otada se razvijala zanimljivim tokom. Jasmina Hudić je tako šest mjeseci volontirala u Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti u Grškovićevoj.


'Asistirala sam savjetniku Ureda bivšeg predsjednika, prevodila na engleski jezik i održavala mrežnu stranicu', otkriva Jasmina, dodajući kako ju je splet životnih okolnosti kasnije doveo do radnog mjesta prodavačice, na kojem je provela tri mjeseca.

Probitačna, hrabra, elokventna i obrazovana, Jasmina je potom dobila priliku za rad u jednoj tvrtki kao konzultantica za sustave upravljanja kvalitetom te je obavljala pripremu za pravne subjekte koji se žele certificirati prema normama ISO 9001:2008. i ISO 14001:2004.

Upravo je taj posao označio prekretnicu u njezinoj karijeri i doveo je do začetka poduzetništva. Kada je saznala za natječaj Grada Zagreba 'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto'odvažila se svoju poslovnu ideju provesti u djelo.

'Uvjet za dobivanje poticaja u vrijednosti od 25.000 kuna bio je, između ostalog, biti prijavljen na burzi. Dala sam otkaz, prijavila se na burzu i napravila poslovni plan', prisjeća se Jasmina, a na isplatu sredstava i početak vlastitog biznisa, kaže, čekala je šest mjeseci.

Njezin entuzijazam te vjera u sebe i uspjeh nisu splasnuli ni u tih šest neizvjesnih mjeseci, pogotovo jer su je čekali njezini klijenti. Kada su sredstva odobrena, kaže, njezinoj sreći, ali i sreći vjernih klijenata, nije bilo kraja.

Stvorena je Korektiva, tvrtka za savjetovanje o poslovanju i ostalim vidovima upravljanja. Korektiva pomaže drugim tvrtkama uvesti sustav upravljanja kvalitetom proizvoda i usluga prema normi ISO 9001:2008 te sustav upravljanja zaštitom okoliša prema normi ISO 14001:2004, ali sve više njezinih klijenata od nje traži pomoć i pri pronalaženju strateških partnera u regiji te pri izlasku na strana tržišta.

Naime tvrtka koja se certificira za sustav upravljanja kvalitetom proizvoda i usluga prema ovoj normi prepoznatljiva je i u međunarodnom okruženju, ima bolju reputaciju i konkurentnija je u odnosu na druge koje to nemaju, a sve je više firmi zainteresirano za uvođenje sustava upravljanja kvalitetom prema svjetskim standardima i dobivanje certifikata od ovlaštenih institucija.

'Uvodim sustav upravljanja kvalitetom u tvrtke kroz nekoliko faza te pritom izrađujem dokumentaciju koja će klijentu biti potrebna za dobivanje ISO certifikata, a najviše mi je drago kada klijent ne vidi to kao papir, već zaista shvati da se uvedeni sustav treba implementirati u organizaciji i koje koristi on donosi tvrtki', kaže Jasmina, pojašnjavajući da su koristi višestruke, poput stvaranja poslovnog ugleda, povećanja konkurentnosti na tržištu, motiviranije radne okoline i povećanja učinkovitosti djelatnika.

Korektiva radi već četiri mjeseca, a s odmakom i pogledom unatrag Jasmina može reći da je sretna i zadovoljna. Radi ono što zna i voli, a svima koji imaju ideju i želju savjetuje da probaju ostvariti svoj poslovni san.

'Svi zainteresirani trebaju se dobro raspitati. Naša država, usprkos nekim lošim prognozama i negativnoj energiji koja kola, nudi poticajna sredstva i to ne samo Grad Zagreb. Raspitati se mogu u svojim općinama i na burzi rada te maksimalno iskoristiti svoja prava na burzi da vide što mogu u okviru svoje djelatnosti. Jer svatko od nas posjeduje određena profesionalna znanja i praktički zna raditi nešto bolje od onog drugog. Svatko tko to doista želi, ima ideju i hrabrost može biti mali poduzetnik', kaže Jasmina, dodajući da joj nije teško odgovarati klijentima na upite i nedjeljom, raditi do ponoći ako to zahtijeva deadline, ponuditi klijentima razne pogodnosti...

I dalje ulaže u svoje obrazovanje i, baš poput svih poduzetnika, ima tu žicu hrabrosti, ludosti, strasti i snage za nošenje sa svim izazovima i s velikom odgovornošću vodi svoj posao. Mlada, uspješna, strastvena te s vizijom, ona je žena u koju se možete ugledati.