MODNI TRIKOVI

Od starih hlača do nove haljine

14.08.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Malo mašte i dobre škare vašu staru odjeću mogu preobraziti u sasvim drukčije odjevne komade. Odajemo vam pregršt trikova modnih magova koje možete izvesti sami, a na vama je da se uhvatite posla

Je li vaš ormar prepun prilično očuvanih stvari koje su izašle iz mode? Jeste li nešto kupili jer je bilo na sniženju i to poslije nikad niste ni obukli? Zamrljali ste haljinu i ničim je više ne možete očistiti? Ili vam je jednostavno dosadila većina krpica?

Ne morate se osjećati krivima zato što imate potrebe za novom odjećom, jer postoji lukavo i štedljivo rješenje kako stare i neželjene stvari vratiti u život na posve nov način.

Kako je svijet opterećen recesijom i štednjom, baš je u pravi čas u Camdenu, u sjevernom dijelu Londona, otvoren čak i dućan proizašao iz takve modne inicijative. U butiku se nalaze stvari koje ljudima pokazuju kolik stilski potencijal leži u prilagođavanju rabljenih odjevnih predmeta.

Modni znalci odaju nekoliko najvažnijih trikova:

Samo hrabro, usudite se improvizirati

• Zamijenite gumbe na jakni – jedan od najjednostavnijih trikova koji može učiniti čuda.

• Pretvorite dugu suknju u kratku haljinu bez naramenica. Navucite je preko grudi, eventualno dodajte remen i prilagodite dužinu donjeg dijela do dužine koja vam najbolje pristaje. Da biste to učinili bez muke, najbolja je suknja na gumicu oko pojasa, jer ako je pojas šivan prema vašem struku, morat ćete ga malo prekrajati.

• Ove godine nose se kratke suknjice i haljine, pa ćete skraćivanjem poruba u trenu imati novi, moderniji i izazovniji modni komad.

• Obnovite lagani sako tako da odrežete ovratnik i napravite dubok izrez. Predstavit ćete se na posve nov način.

• Sviđa vam se materijal, no niste zadovoljni krojem? Izrežite pravokutnik, jednostavno ga porubite ili, ako je potrebno, ušijte gumicu i dobit ćete odličan modni dodatak: rubac za glavu. Možete ga i smotati te nositi kao traku za kosu.

• Ako imate štikle u svijetloj boji koja više nije kao nova, obojite ih. Danas ima toliko kvalitetnih boja za razne materijale, u nebrojenim nijansama, da se to uopće ne morate bojati napraviti sami.

• Izrežite oblike cvijeća sa starog čipkastog topa, zašijte ih jedan s drugim oblikujući cvijet koji ćete kao modni dodatak staviti u kosu, na torbicu, majicu.

• Manjoj torbi skinite ručke i dobit ćete elegantniju torbicu koja se nosi u ruci, za finije prilike.

Sašijte traper suknju

I jedna fora kojoj modni kreativci češće pribjegavaju: od starih traperica sašijte suknju. Naučite kako se to radi u pet koraka:

1. Zgrabite stare trapke i provjerite možete li ih još uvijek zakopčati.  Ako vam u pojasu pristaju, proparajte pažljivo unutarnje šavove, sve od gležnjeva do prepona.

2. Izrežite prednji šav sve do zatvarača te isto toliku dužinu zarežite i na stražnjem dijelu.

3. Sada preklopite jednu stranu preko druge. Namjestite i spojite rubove.

4. Odrežite nogavice traperica do željene dužine suknje, pazeći da ostavite još dovoljno centimetara za porub. Ostatak materijala od nogavica iskoristite kako biste ispunili prednji i stražnji međuprostor.

5. Sve na mjestu? Sjednite za šivaću mašinu (ovaj put sami - vježbajte ako još niste spretni), spojite sve izrezane i namještene dijelove sprijeda i straga i budite ponosni kada pohvale vaš novi uradak.