240 KM PO RUBU

Od pakistanske paklene ceste diže se kosa na glavi

27.05.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Ukoliko imate nisko mišljenje o hrvatskim prometnicama te smatrate da vam je život težak, pogledajte videoisječak koji donosimo u nastavku. Mogli biste promijeniti stav

240 kilometara dugačka pakistanska paklena cesta, prolaz Lowari, nije za one slabog srca. Riječ je o planinskom prijevoju i jedinoj dostavnoj ruti koja spaja grad Dir sa selima u dolini Chitral.

Lavine, klizišta i odroni tek su djelić smrtonosnih opasnosti s kojima se vozači svakodnevno susreću. Kao da to nije dovoljno, čitava dionica, za čije je prevaljivanje potrebno četiri dana, bez zaštitne je ograde, na pojedinim predjelima s teškoćom prolazi i jedno vozilo, a dobar dio rute odvija se na nadmorskim visinama od 3.000 metara, gdje je zrak dovoljno rijedak da se za upravljačem s lakoćom utone u san i sleti u provaliju.

Dodajte tome prastare i loše održavane kamione s više od milijun prevaljenih kilometara, kojima se kočnice nerijetko pregriju i otkažu na nizbrdici, postat će vam jasno zašto poslodavci kamiondžijama četvrtinu plaće (60 dolara) isplate odmah, a preostale tri četvrtine tek kad se vrate s netaknutom robom.