narušavaju ambijent

Od bijele do crvene; ovim bojama definitivno nije mjesto u kuhinji

16.03.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Stručnjaci za dizajn interijera pojasnili su zašto pojedine boje nikako ne biste smjeli koristiti u uređenju kuhinje

Iako nema sumnje da je u dizajnu interijera poželjno razmišljati izvan okvira i koristiti drugačije boje od 'ziheraške' bijele, ipak vrijedi pripaziti na to da u pojedine prostorije ne stavljate određene nijanse. Što konkretno izbjegavati u kuhinji, pojasnili su eksperti.

'Boje možemo uskladiti tako da odaberemo jednu koja će dominirati, a koju ćemo učiniti zanimljivijom koristeći još maksimalno jednu, dvije (primjerice, otok ili gornji viseći elementi u drugoj boji). Ako u kuhinji koristimo drvene dekore, najbolje je držati se jednog i ne kombinirati njih nekoliko', rekla je, a na njezin savjet nadovezali su se strani stručnjaci istaknuvši nijanse koje vrijedi izbjeći u dizajnu kuhinje.

Neonske nijanse

Neonska žuta ili zelena možda vam se čini kao odlična opcija kojom ćete efikasno osvježiti kuhinju, no eksperti ističu da ih valja izbjeći pod svaku cijenu.

'Za svaku boju može se pronaći mjesto, ali ne i za neonske nijanse. Gotovo ih je nemoguće uskladiti s drugim bojama i elementima u prostoriji, a gotovo je sigurno da neće odoljeti testu vremenu', kaže dizajnerica interijera Christine Carney.

Iznimno tamni tonovi

Iako su tamnosive i crne kuhinje godinama iznimno popularna opcija u luksuznom interijeru, činjenica jest da vizualno smanjuju prostor te su iznimno nezahvalne za održavanje.

'Na njima ćete znatno češće uočiti tragove grebanja i česte uporabe nego na drugim bojama, a uz to narušavaju osjećaj ugodnog ambijenta u kojem želite provoditi puno vremena', kaže dizajnerica Margie Kaercher i dodaje:

'Tamni tonovi sive ili crne definitivno izgledaju zapanjujuće u nekim kuhinjama, ali za većinu prostora nisu nimalo laskavi, posebno ako im nedostaje svjetla.'

Smeđa

Uz sivu i crnu, niti smeđa nije osobito poželjna boja u kuhinji, osim ako je riječ o drvu.

'Ako baš želite smeđe tonove u kuhinji, ograničite se na upotrebu drva ili smeđe plohe na manjim ormarićima ili radnoj plohi', kaže dizajnerica Andrea Seymour.

Potpuno bijela kuhinja

Stručnjakinja Jennifer McKissick ne protivi se potpuno bijeloj kuhinji, ali smatra da postoji pravi i pogrešan način za provedbu ovog koncepta.

'Kuhinja koja je posve bijela najčešće izgleda sterilno, posebno ako je riječ o posve čistoj nijansi. Klijentima koji preferiraju bijele kuhinje savjetujem da biraju prljavije tonove i kremastije nijanse jer su i dalje klasične, ali puno toplije i ugodnije', pojašnjava.

Isto tako, kako biste izbjegli sterilnost i hladan te pomalo odbojan ambijent, maksimalno izbjegavajte ledene nijanse poput tamnoplave i pepeljastosive.

Jarkocrvena

Za kraj, stručnjaci su u jednom složni - jarkocrvenoj jednostavno nije mjesto u kuhinji.

'Crvena boja je previše intenzivna za prostoriju u kojoj uvijek ima puno galame. Uz to, ona dokazano izaziva osjećaj gladi, a to nije ono što vam treba dok stojite ispred hladnjaka u potrazi za ponoćnim zalogajem', kaže Alisa Popelka i zaključuje:

'Ovo je prostor za opuštanje i uživanje dok kuhate, jedete i zabavljate se, a velika količina ove boje može vam odvratiti pozornost te biti previše napadna.'