TATA TRANSFORMER

Očinstvo mijenja muškarce nabolje

09.11.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Želite da se vaš muškarac riješi loših navika? Samo pričekajte da postane otac

Ako su vam već dosadili poroci i loše navike vašeg muškarca, ne očajavajte – uvijek postoji prastaro rješenje.

Kada postanu očevi, mnogi muškarci dosta odrastu te su u stanju okrenuti leđa alkoholu, cigaretama, pa čak i kriminalu, tvrde znanstvenici, a prenosi Daily Mail

'Transformativni učinak' očinstva posebno je vidljiv kod zrelijih muškaraca. Studija otkriva da zbog očinstva muškarci mogu obuzdati svoje neodgovorno ponašanje, pogotovo sredinom 20-ih i početkom 30-ih, kada je vjerojatnije da će zrelije pristupiti novoj ulozi od mlađih tata. Američki znanstvenici kažu da će posebno stariji muškarci promijeniti svoj način života jer su spremni prihvatiti očinstvo i ostaviti loše navike iza sebe.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oregonu proučavali su 200 muškaraca u dobi od 12 do 31 godine koji su klasificirani kao 'rizični' zbog svog destruktivnog ponašanja. Pratili su dobrovoljce punih 19 godina, promatrajući kako se promijenio njihov unos alkohola i cigareta te broj kaznenih djela koja su počinili. Iako su prethodne studije pokazale da brak može promijeniti negativna ponašanja muškaraca, nisu izolirani dodatni učinci očinstva.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Marriage and Family pokazali su da muškarci u kasnim 20-im i ranim 30-im, kada prvi put dobiju djecu, imaju manju stopu počinjenih kriminalnih djela te manje konzumiraju alkohol od mlađih muškaraca.

Postotak korištenja duhanskih proizvoda također je pao među muškarcima nakon rođenja prvog djeteta. 'Očinstvo može biti transformativno iskustvo, čak i za muškarce s visokorizičnim ponašanjem. To predstavlja jedinstvenu mogućnost za intervenciju, jer su novi očevi osobito spremni promijeniti svoje ponašanje', kaže autor studije, profesor David Kerr.