vrući trend

Obožavat ćete ih ili prezirati: Cipele koje ste spremili u najmračniji kut ormara sada su ponovno u trendu

21.03.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Modeli cipela koji ostavljaju nožne prste otvorenim i vidljivim zaštitni su znak mode iz 2000-ih. U skladu s povratkom brojnih starih trendova sada i ove cipele ponovno doživljavaju svoj novi tenutak popularnosti i osvajaju modnu scenu

U modnoj povijesti postojalo je vrijeme kada su cipele otvorenih prstiju predstavljale oličenje sofisticiranosti. Bilo je to zlatno doba Hollywooda, sa zvijezdama poput Rite Hayworth ili Line Turner koje su te modele cipela kombinirale uz svaki stajling, od bikinija do elegantne dnevne haljine. Od glamura 40-ih, i preskočivši nekoliko desetljeća između, cipele otvorenih prstiju vladale su modnom 2000-ih.

Nakon toga su nekako pale u zaborav, no buđenje Y2K stila i povratak trendova koji su se nosili prije 20-ak godina modele cipela s otvorenim prstima ponovno vraća na tron popularnosti. Nema sumnje, vrijeme je da skinemo prašinu s dizajna koji smo nekada nosili uz uske hlače i minicu.

Modne su piste potvrdile službeni povratak ovog osebujnog elementa garderobe iz 2000-ih. Jedan od najjasnijih slučajeva je revija u režiji Blumarinea čije se haljine kombiniraju sa cipelama sa platformama koje se vežu oko gležnja.

Za te modele koji se predstavljaju kao veliki trend za proljeće i ljeto 2023. odlučili su se i Halpern i Naeem Kha, uvijek s remenčićem i u kombinaciji s dugim haljinama. Kod Giambattiste Vallija nalazimo najizrazitiju verziju: XXL platformu ukrašenu printanim ili zlatnim svjetlucavim dizajnima.

Poznate kao 'Peep-toe' cipele može se pronaći i u verziji uvijek trendi natikača. I dok se Tod's odlučuje za sandale inspirirane 90-im, Carolina Herrera bira verziju koja je znatno više damska, s detaljem mašne na ristu. Michael Kors još je brend koji se odlučuje za ovu obuću koju definira velika doza zavodljivosti.

Druga verzija ovog trenda prikazana kroz čizme s izrezom na prstima: Acne Studios servira total look stil, poput vichy kockica, popraćenih tajicama i odgovarajućim topom. Rochas je u svoju proljetno-ljetnu kolekciju uvrstio i čizme s otvorenim prstima, od satenske tkanine s printom motiva plavog lišća.

Victoria Beckham od njih je napravila svoju uniformu koju kombinira uz pencil suknje i pletene džempere. Ova vrsta povratka 'peep toe' modela relativno je novija zahvaljujući njoj: britanska dizajnerica uključila je ove gležnjače u svoje prijedloge za jesen i zimu 2019./20., a od tada ih se često može vidjeti u street styleu. U 2023. vraćaju se u nediskretnoj alternativi, u kombinaciji sa svim vrstama motiva.

Riječ je o verzijama koje dolaze i u obliku čizmama na vezanje, gladijatorskog tipa, koje smo vidjeli na modnoj pisti. Ako su prošlog proljeća glumili u kolekcijama kao što su Armani ili Louis Vuitton, ove sezone recenziraju ih Balmain ili Jonathan Shimkai. Naravno, s posebno visokom ravnom platformom.

Vraćajući se najizvornijem dizajnu peep-toe, bez sumnje može se reći da su se cipele osuđene na najmračniji kut ormara vratile i ponovno osvajaju modnu scenu.

  • +32
Carolina Herrera Izvor: Profimedia / Autor: Theo Wargo / Getty images / Profimedia