JEFTINO I EFEKTNO

Obogatite prostor dekorativnim tkaninama

Bionic
Reading

Mogućnosti odabira dekorativnih tkanina i stvaranja raznovrsnih prostornih ugođaja njihovom primjenom gotovo su neograničene. Stilske, rustikalne ili ultramoderne interijere najlakše ćete obogatiti i naglasiti dekorativnim tkaninama

Vrsta tkanine, boje, uzorak te način tkanja određuju kvalitetu i ljepotu dekorativnih tkanina. Prirodni ili umjetni materijali nalaze svoju primjenu ovisno o potrebama kućanstva, intenzitetu korištenja tkanina, izloženosti habanju i prljanju te potrebnom intenzitetu održavanja. Primjena dekorativnih tkanina odličan je način za brze i efektne promjene u prostoru, kao i sezonska osvježenja koja oslikavaju karakteristike godišnjih doba.

Pamučne, lanene, svilene, vunene ili jutene - tkanine su prirodnog porijekla, a na tržištu se pojavljuju i u miješanim sastavima. Sintetičke tkanine, kao umjetni materijali, nailaze na čestu primjenu zbog lakog održavanja i trajnosti. Odabir tkanine treba biti prilagođen budućoj namjeni, koja može imati isključivo dekorativnu ili dekorativno–funkcionalnu ulogu.

Tkanine u vidu zavjesa, zastora ili presvlaka za jastučiće imaju isključivo dekorativnu ulogu. Odabir zavjesa treba biti takav da propuštaju što veću količinu prirodne svjetlosti, dok zastori mogu biti puniji u svom sastavu te tamniji ili s izraženijim uzorkom. Presvlake dekorativnih jastučića treba izabrati u skladu s postojećim bojama interijera ili njima svjesno napraviti naglaske intenzivnijom ili kontrastnom bojom te uzorkom materijala.

Funkcionalno dekorativna uloga tkanina nameće odabir u kojem je, osim estetskih kriterija, važan i onaj koji se javlja uz osjet dodira. Dekorativne tkanine, koje se u prostoru pojavljuju kao obloge stolica, garnitura za sjedenje ili prekrivače, u izravnom su kontaktu s kožom, te je osjet ugode koji se u ovom kontaktu javlja jedan od ključnih faktora konačnog odabira.

Dekorativne tkanine najčešću primjenu imaju u dnevnim boravcima, a mogućnosti kvalitetnog kombiniranja uzoraka i materijala postižu se primjenom tkanina sa srodnim bojama i uzorcima na zastorima, garniturama za sjedenje, stolcima, stolnim prostirkama itd. Provlačenje teme nametnute dekorativnim tkaninama može postati dominantan element interijera te tako u prostornom doživljaju prikriti komade namještaja koje želite, ali još niste u prilici zamijeniti. Vrsta odabrane tkanine učinit će prostor prozračnijim, otvorenijim, razigranijim, svečanijim, rustikalnijim, svečanijim, elegantnijim, tj. baš onakvim kakvim ga u konačnom doživljaju želite učiniti.

Dječje sobe trebaju biti tople i temperamentne
Dječje sobe su idealne za primjenu dekorativnih tkanina u obliku zastora, obloga radnih stolica, prekrivača za krevete, fotelje itd. U ovim prostorima preporučuju se tkanine toplih i otvorenih boja, cvjetnih ili geometrijskih oblika i prirodnih sastava. Dječje sobe trebaju biti tople i temperamentne, pa se odabir dekorativnih tkanina treba prilagoditi ovom zahtjevu.

Spavaća soba je mjesto za opuštanje, pa tkanine koje definiraju konačan ugođaj trebaju biti ugodne na dodir i pogled. Nježne boje i sitniji uzorci primjereni su ovom prostoru koji već na prvi pogled mora ostavljati opuštajući dojam. Osim za zastore, prekrivače za krevete i dekorativne jastučiće, tkanina se može upotrijebiti i kao obloga visokog dominantnog uzglavlja kreveta. Jednobojne tkanine na uzglavlju naglašavaju se različitim vrstama štepova koji stvaraju dodatne dekoracije.

Dodatni šarm kuhinja, a osobito rustikalnih, postiže se primjenom dekorativnih tkanina kao stolnjaka, zavjesica na elementima sa staklenim vratima, dekorativnih jastučića na stolcima, primjenom dekorativnih kuhinjskih krpa itd. Odabir materijala treba biti prilagođen pojačanoj potrebi održavanja, tj. pranja i lakog peglanja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.