EUROPA DONNA HRVATSKA

Obilježen dan ručičaste vrpce

03.10.2015 u 17:47

  • +16

Dan ružičaste vrpce

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Draušnik

Bionic
Reading

Europa Donna hrvatska obilježila Dan ružičaste vrpce

Šesnaesti po redu Dan ružičaste vrpce održan je u sklopu kampanje 'Darujmo ružičasti život', a njime započinje ružičasti mjesec koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

U organizaciji Europa Donna Hrvatske – hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke, tradicionalno, 16. godinu za redom, održan je Dan ružičaste vrpce. Tom manifestacijom započinje Ružičasti mjesec, mjesec listopad koji je posvećen borbi protiv raka dojke. Ružičastim mjesecom i humanitarnom akcijom, Danom ružičaste vrpce obilježava se zajedničko stremljenje u borbi protiv raka dojke gotovo na svim kontinentima. Simbol 'ružičasta vrpca' znak je sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelima od ove opake bolesti.

Šesnaesti Dan ružičaste vrpce održao se u sklopu kampanje 'Darujmo ružičasti život', akcije organizirane za prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativno zračenje. Radi se o humanitarnoj akciji čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90 posto žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.
'Rak dojke je 'tihi ubojica žena', ne poznaje političke granice, ne priznaje geografske prepreke, ne uzima u obzir životnu dob žena. Prisutan je svuda u svijetu, a u zadnjih dvadesetak godina sve više i više, pa se govorilo i o epidemijama raka dojke. Iako je liječenje raka dojke u posljednjih dvadesetak godina uznapredovalo, bolest se na žalost, suviše često kasno otkrije. U Hrvatskoj je u 2013. broj novooboljelih 2557 a broj umrlih 994', upozorila je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med.

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce započelo je u 10: sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, odakle je krenula tradicionalna povorka s ružičastim balonima do Trga Petra Preradovića. Na Trgu Petra Preradovića u 11 sati svi sudionici povorke pustili su ružičaste balone u znak pijeteta prema svim oboljelim i na žalost umrlim ženama.

U povorci su sudjelovali izaslanik predsjednice RH Željko Reiner, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar zdravlja Siniša Varga, predsjednik Gradske skupštine gospodin Darinko Kosor, potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, , izaslanica Hrvatskog sabora Gordana Sobol, počasni član Europa Donne dr. Ivo Josipović, sanacijski upravitelj KBC Sestre milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak, generalna direktorica Adria Medije Ivona Čulo, ambasadorice Europa Donne Matija Vuica i Josipa Pavičić, Lana Biondić, Jadranka Kosor, Renata Končić Minea, Tihana Harapin Zalepugin, Renata Sopek, Aleksandra Dojčinović, Mia Begović, Maja Lena Lopatny, Irena Škorić, Siniša Kovačić, Enes Bešlagić, Kostadinka Velkovska, saborski zastupnici, predstavnici struke te brojna duga poznata lica koja već dugi niz godina podupiru Europa Donnu u svom radu.
Kampanji 'Darujmo ružičasti život' pridružili su se partneri Europa Donne, Solgar, S.Fresh i dm, a cijela kampanja se održava pod medijskim pokroviteljstvom Adria Medije. Tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje se Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom, a 10 kuna od svake prodane bočice Solgar će donirati udruzi Europa Donna Hrvatska za kupnju spomenutog aparata. Ovoj hvalevrijednoj akciji pridružila se i Lana Biondić sa svojim S.Fresh brendom. Naime, novi S.FRESH Pure&Cool Pink Ribbon posvećen je danima roza vrpce, a svakom kupnjom ovog posebnog izdanja doniraju se 3 kune udruzi Europa Donna.

Europa Donna neovisna je te neprofitna organizacija čije su članice udruge iz zemalja diljem Europe. Riječ je o koaliciji koja radi na osvještavanju javnosti o raku dojke i pokreće žene širom Europe da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, odgovarajućih pregleda u svrhu ranog otkrivanja (probira), najboljih oblika liječenja i većih ulaganja u istraživanje raka dojke. Europa Donna zastupa interese žena Europe glede raka dojke pred lokalnim i državnim vlastima te pred institucijama Europske unije.

Kampanja 'Darujmo ružičasti život' namijenjena je kupnji aparata za intraoperativno zračenje. Ova kampanja je od izuzetne važnosti zato što se aparatom za intraoperativnu radioterapiju (jednokratno zračenje) uvelike smanjuje emitiranje zračenja nad oboljelima, čak i do 20-30 puta, a tok liječenja, kao i sam oporavak, se olakšava. Povodom otvorenja kampanje pokrenut je i humanitarni 060 broj: 060 91 91 91.

Europa Donna Hrvatska trenutačno uspješno provodi kampanju sa svojim ambasadoricama: Matijom Vuicom, Josipom Pavičić, Gordanom Sobol, Tatjanom Jurić te brojnim drugim osobama iz javnog i društvenog života.