SUKOB INTERESA

Obamina administracija diskriminira Toyotu

12.02.2010 u 12:26

Bionic
Reading

Servisno povlačenje Toyotinih vozila na Starom kontinentu nije diglo ni upola toliko prašine kao u SAD-u, gdje je grupica guvernera potegla pitanje sukoba interesa Obamine administracije zadužene za vođenje procesa

U razgovoru za NBC guverner Indiane Mitch Daniels istaknuo je da smatra da je federalna vlada pretjerala po pitanju istrage problema s ljepljivom papučicom i podnim prostirkama zbog kojih Toyota mora povući 8,1 milijun vozila u SAD-u.

Daniels tvrdi da odluku o povlačenju vozila smatra ispravnom, kao i eventualne zakonski propisane financijske kazne za japanskog proizvođača zbog odugovlačenja s odlukom o povlačenju, no istovremeno se zapitao utječe li na donošenje vladinih odluka vlasništvo nad konkurentskim domaćim proizvođačima – General Motorsom i Chryslerom

U otvorenom pismu koje četiri guvernera pišu predsjedniku Obami također se propituju motivi zastupnika koji vode istragu, za koje guverneri tvrde da u dosadašnjim akcijama povlačenja vozila nisu bili toliko agilni te da vode 'diskriminacijsku politiku'. Valja istaknuti da sva četiri guvernera upravljaju državama u kojima Toyota ima pogone.

Ministar prometa Ray LaHood također je bio posebno oštar prema najvećem proizvođaču automobila na svijetu dvojeći je li Toyotino rješenje za slučaj ljepljive papučice dovoljno dobro, čak nazivajući japanskog proizvođača sigurnosno neosjetljivim. Kontroverzni ministar je vlasnicima Toyoti u jednom trenutku preporučio da ne upravljaju svojim vozilima, no tu je izjavu kasnije povukao.

Pred Toyotom svakako nije lijepo razdoblje. Japanski proizvođač će se ovog mjeseca morati pojaviti dva puta pred Kongresom.