KOJA JE NJIHOVA TAJNA?

O vjenčanici neprežaljene princeze Diane svi već sve znaju, no priču o cipelama koje je nosila na svoj najvažniji dan malo tko je čuo

15.05.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Vjenčanje tada 20-godišnje Diane Spencer i britanskog prijestolonasljednika, princa Charlesa, 1981. godine, nesumnjivo je bilo vjenčanje stoljeća. Cijeli svijet je budno pratio trenutak kada se ispred crkve pojavila princeza i nova modna ikona, koja je u veličanstvenoj vjenčanici koračala prema oltaru na svoj najvažniji dan u životu. Priču o raskošnoj vjenčanici koja se procjenjuje na preko 800 tisuća kuna i sedam i pol metara dugačkom velu svi već dobro znaju, ali ne i priču o cipelama koje je neprežaljena princeza nosila toga dana

Srijeda, 29. srpnja 1981., - dan kada su novopečena britanska princeza Diana i princ Charles izgovorili sudbonosno 'da', proglašen je državnim praznikom. Par se vjenčao u katedrali sv. Pavla u Londonu, a televizijski prijenos vjenčanja uživo pratilo je 75 milijuna ljudi u 74 zemlje svijeta. Bilo je to vjenčanje stoljeća koje se ne zaboravlja.

Lady Diana bila je prva kraljevska mladenka koja je iz crkvenih zavjeta izbacila riječ 'poslušnost', a upravo njezin neposluh i odbijanje prihvaćanja činjenice da je nedovoljno voljena u braku, rezultiralo je razvodom 1996. Princeza Diana je svog slavnog supruga upoznala kada joj je bilo tek 16 godina. On je u to vrijeme izlazio s njezinom sestrom, Lady Sarah, no Charlesu nije trebalo dugo da baci oko na Dianu.

Prema riječima princeze Diane ona i princ Charles su do vjenčanja izašli sveukupno 12 puta, što je samo još jedan od dokaza da su u brak ušli potpuno nespremni. No, to kraljevsku obitelj nije spriječilo da im priredi vjenčanje za pamćenje.

Vojvode od Walesa imale su 27 torti koje je posebno za njih izradio chef David Avery, a kriška vjenčane torte prodana je na aukciji 2014. godine za 9.270 kuna.

Tada 20-godišnja Diana je zablistala u spektakularnoj i jednoj od najpoznatijih vjenčanica u povijesti koja je dizajnom pratila modu 80-ih. Bajkovitu vjenčanicu s puf rukavima i detaljima čipke, izrađenu od svilenog tafta, dizajnirali su David i Elizabeth Emanuel, mladi par koji je izabran s ciljem podrške britanske modne idustrije. U vjenčanicu je ušiveno preko 10 tisuća bisera koji su navodno koštali 776.000 kuna.

  • +11
Vjenčanje princeze Diane i princa Charlesa Izvor: Profimedia / Autor: UPPA/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Možda najupečatljiviji dio stajlinga bio je sedam i pol metara dugački veo koji je ušao u povijest kao najduži veo koji je nošen na ijednom kraljevskom vjenčanju.

Sve smo ovo pročitali stotinu puta, no malo tko zna priču o Dianinim vjenčanim cipelama koje se nisu ni nazirale ispod bogate vjenčanice u kojoj je trebalo znati kretati se. Nije tako jednostavno kretati se u tako velikoj vjenčanici, paziti na stepenice i pritom biti u središtu pažnje cijelog svijeta. Greške toga dana nisu bile dozvoljene, a kamo li spoticanje o haljinu.

Mnogi bi pomislili da je upravo zato princeza Diana za svoj najvažniji dan u životu odabrala udobne vjenčane cipele s jedva vidljivom petom. No to nije pravi razlog. Mekane cipele, koje izgledom podsjećaju na papuče, s potpisom dizajnera Clivea Shiltona, izrađene su sa specijalnim zahtjevom da budu sa što nižom petom.

Naime, princeza Diana je sa svojom visinom od 178 centimetara po visini bila jednaka svom suprugu. U to vrijeme nije bilo poželjno da žena bude viša od muškarca, a to posebno nije bilo prihvatljivo kada je riječ o princu i princezi, i to na dan njihova vjenčanja. Iako nije poznato tko je ovo zahtijevao, navodno je princeza Diana bila ta koja se bojala da na dan vjenčanja ne bude viša od svog zaručnika.

Princeza Diana je osobno surađivali sa Shiltonom, dajući mu detaljne upute kako želi da njezine vjenčane cipele izgledaju, a sama izrada od dizajna do izvedbe trajala je pola godine. Cipele su izrađene od kombinacije satena i čipke te ih krasi ukupno 500 šljokica i preko 100 bisera, dok su na potplatu izrađenom od antilop kože, odmah ispod minijaturne pete utisnuti inicijali mladenaca 'C' i 'D', između kojih se nalazi maleno srce.

Kao što je slučaj s bilo kojim komadom garderobe ili uspomenama princeze od Walesa koji su se kasnijih godina pokazali vrlo vrijednima, cipele su 2011. godine prodane na aukciji za više od 40.000 funti, što iznosi otprilike 346.000 kuna.