NA TRGU PROKURATIVE

Nova kavana Bajamonti otvorena u Splitu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 10:26
  • Objavljeno 01.04.2011 u 10:26
Kavana Bajamonti Split 416

Kavana Bajamonti Split 416

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Prije desetak dana u Splitu na trgu Prokurative otvorena je nova kavana i restoran Bajamonti. Kavana je dobila to ime u spomen na jednog od najzaslužnijih gradonačelnika u povijesti Splita, Antonija Bajamontija (1822- 1891) koji se svojski trudio i svojim novcem od gradića na periferiji Austro-ugarskog carstva stvoriti moderni europski grad
Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Kavana i restoran, uređeni u klasičnom i relativno konzervativnom stilu, a sukladno funkciji, nalaze se u prostoru nekadašnjeg kina Marjan. No, treba reći da na ovaj način taj prostor obnavlja dio izvorne tradicije iz 19. stoljeća.

Na tom mjestu je 1859. bio otvoren Teatro Bajamonti, u to vrijeme najveće kazalište u Dalmaciji kapaciteta 1.500 sjedišta, a dio tog kompleksa bila je kavana te čitaonica. Kazalište su projektirali ugledni arhitekti onog vremena, Gianbattista Meduna iz Venecije i Miho Klaić iz Splita.

Otvaranje kavane na sjevernom dijelu veličanstvenog trga Prokurative, izgrađenog pod utjecajem venecijanskog trga Procuratie će vjerojatno doprinijeti revitalizaciji tog trga, poznatog između ostalog, po splitskom festivalu zabavne glazbe. Taj izuzetno atraktivni trg, odmah uz Rivu, sa otvorenom vizurom prema moru posljednjih desetljeća je bio relativno zanemaren i nedovoljno integriran u život grada.

Kavana ima dvije etaže, a na gornjoj etaži je i restoran. Kapacitet objekta je 160 mjesta, a za koji tjedan će ispred kavane na trgu biti postavljen i štekat. Na jednoj strani kavane je i ostakljeni pušački dio sa devet stolova.

Premda je još rano govoriti o uspjehu kavane, način rada i reference vlasnika garantiraju zadovoljenje visokih ugostiteljskih standarda, što je osobito važno s obzirom na nadolazeću turističku sezonu. Visoki standard kavane Bajamonti u znatnoj mjeri podiže letvicu kriterija ugostiteljske kvalitete i ponude za okolne lokale koji će to morati pratiti ili nestati.

Premda građanski konzervativno uređena kavana već bilježi dobru posjetu građana Splita, može se ustvrditi da će i najavljeni brojni strani turisti u gradu prepoznati taj ugostiteljski objekt i njegovu kvalitetnu ponudu. Zanimljiv je i jelovnik restorana koji je kombinacija tipične mediteranske kuhinje, dalmatinske kuhinje, ali i jakog talijanskog i francuskog utjecaja, posebno zbog maštovite ponude raznih hladnih predjela i salata. Takav pristup, naravno, podrazumijeva i biranu vinsku kartu, a kao suvremeni detalj i usluga koja postaje nezaobilazni standard u kvalitetnom ugostiteljstvu je i bežični internet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi