PANOVA STAZA

Nova atrakcija za šetače i izletnike: U Hrvatskoj postavljena prva glazbena staza

  • Autor: B.R.
  • Zadnja izmjena 30.06.2018 18:20
  • Objavljeno 30.06.2018 u 18:19
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Primorsko-goranska županija

U Značajnom krajobrazu Kamačnik kraj Vrbovskog uređena je Panova staza. Uz stazu su postavljeni gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Tonovi tih posebnih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku

Panova staza, nazvana po bogu iz grčke mitologije koji se smatra zaštitnikom prirode, zajednički je projekt Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog.

'Primorsko-goranska županija u sklopu koje djeluje i Javna ustanova Priroda, sustavno i uspješno surađuje s lokalnim zajednicama na unaprjeđenju turističkog potencijala njihovih mjesta. Panova staza samo je dio onoga što se razvija u Kamačniku. U tom području iznimne krajobrazne vrijednosti upravo smo krenuli s provedbom novoga europskog projekta kojim će se uspostaviti i urediti poučne staze, vidikovci i prateća infrastruktura', kazao je Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Vrbovsko i njegova okolica zauzimaju sve važnije mjesto na turističkim kartama zaljubljenika u prirodu. Uz bogatu biološku raznolikost sada će u Kamačnik domaće i strane goste privlačiti i akustična atrakcija kreirana da šetače poziva na interakciju. Ona ujedno izletnike, pogotovo najmlađe, potiče da stazom dođu do Kamačnikova vrela. Isprobavajući glazbala zanimljivija im je i šetnja pri povratku.

  • +12
  • +9

Panova staza

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Primorsko-goranska županija

'Panova staza prva je glazbena staza ugrađena u neko zaštićeno područje u Hrvatskoj. Iako sličnih projekata ima u svijetu, pri stvaranju Panove staze vodili smo se autentičnom kreativnoću, vlastitom tradicijom i prirodnim materijalima s ovih područja. Zato na većini glazbala dominiraju elementi izrađeni od masivne hrastovine', kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Glazbala je izradio Zoran Gojmerac, vlasnik tradicijskog obrta Glazbala Gojmerac. Glazbala za Panovu stazu predstavljala su mu poseban izazov. Iako je iza njega veliko znanje i iskustvo u glazbalarstvu zahvaljujući čemu surađuje s mnogobrojnim folklornim društvima diljem zemlje, posljednji je zadatak imao osobitosti – glazbala su trebala biti velika i čvrsta, a glazba u suglasju s prirodom. Ponosan je, kaže, što je u tome uspio.

Na Panovoj stazi radilo se tri godine, a projekt je vrijedan gotovo sto sedamdeset i četiri tisuće kuna.

'Zaštićeni krajobraz Kamačnik okosnica je turizma Grada Vrbovskog. Mnogobrojni projekti i ulaganja osiguravaju dolazak velikog broja turista, a daljnjim trudom i zalaganjem Grada Vrbovskog ostvarit ćemo niz vrijednih projekata. Jedan od najvažnijih je Centar za posjetitelje za koji je gotova projektna dokumentacija čija vrijednost doseže deset milijuna i petsto tisuća kuna', najavio je Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog.

Na predstavljanju Panove staze Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju u povodu dvadeset godina portala Fotozine. Događaj su glazbom začinili veterani Folklornog ansambla Zagreb – Markovac, a fotografi su se natjecali u kuhanju kotlića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!