PRVOTRAVANJSKA ŠALA?

Njemački SolarWorld nudi milijardu eura za Opel

20.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Premda su u GM-u jasno dali do znanja da je iz njihovog trenutnog portfelja jedino Hummer na prodaju, to ipak nije spriječilo potencijalne kupce da na adresu posrnulog američkog diva upute ponude i za ostale brandove

SolarWorld, njemačka tvrtka koja se bavi Sunčevom energijom, ponudila je GM-u gotovo 1,3 milijarde američkih dolara za Opel. SolarWorld raspolaže sa 250 milijuna eura u gotovini, a preostalih 750 milijuna eura GM-u bi isplatili putem, već osiguranih, bankarskih kredita.

Zauzvrat traže potpuno odvajanje Opela od GM-a, prava na Opelovo ime te četiri proizvodna pogona u Njemačkoj uključujući i razvojni centar u Russelsheimu. SolarWorld također želi da GM svakom radniku isplati 40.000 eura otpremnine, što ukupno iznosi gotovo milijardu eura.

Ne treba stoga čuditi što su pojedini američki analitičari na ovu ponudu SolarWorlda reagirali s podsmijehom, a jedan je čak provjerio na kalendaru je li riječ o prvotravanjskoj šali. Čelništvo GM-a je u međuvremenu odbacilo ponudu SolarWorlda ponavljajući još jednom da 'Opel nije na prodaju'.

Namjera SolarWorlda bila je da od Opela stvoriti prvu pravu 'ekološku' kompaniju.