U DUHU 90-IH

Nisu za svakoga: 'Gole' haljine apsolutni su hit, a za ovima su se pomamile zvijezde iako su jedne od ružnijih koje ste ikad vidjeli

08.04.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Takozavne 'gole' haljine postale su must-have komadom na modnoj sceni. Verzije bodycon siluete, u znaku prozirnih tkanina, zavodljivih proreza i vezica donose onu vrstu oslobađajućeg egzibicionizma kojem su se svi veselili u godinama pandemije, a španjolski dizajner Sergio Castaña Peña s ovim vrućim trendom na modnoj sceni uspio je otići korak dalje

Ozbiljnije se pozabavivši segmentom ‘golih’ haljina, Peña danas nudi hrabre dizajne koji podsjećaju na modnu eru 90-ih, dok temu body pozitivnosti u potpunosti reinterpretira svojim kreacijama. Njegovim odvažnim haljinama ne može odoljeti sve veći broj dama, a bivša Disneyjeva zvijezda Bella Thorne posljednja je u slavnom nizu.

Modni zanat Peña je ispekao radeći za poznate modne brendove Vetements i Desigual, a miljenikom modnih profresionalaca postao je s vlastitim brendom Syndical Chamber.

Njegova kolekcija ‘golih’ haljina izazvala je pravu pomutnju svojom futurističkom i konceptualnom estetikom, privlačeći zvijezde poput Cardi B, Lizzo, Iggy Azalea, Bebe Rexha i članica reality klana Kardashian, kao i razne stiliste i umjetnike.

Trend 'golih' haljina iz 90-ih, koji je dospio na veliku pozornicu s kultnim izgledom Cher na dodjeli Oscara 1988. godine, u središte pozornosti stavlja žensku anatomiju, a haljine Sergia Castaña Peñe u odnosu na slične modele na tržištu uvelike se razlikuju. Svaka 'gola' haljina s njegovim potpispom šiva se po mjeri onoga tko ju nosi i stoga na tijelu pristaju poput druge kože. Neki od njegovih modela haljina čak idu toliko daleko da izgledaju kao da je riječ o haljini umočenoj u vodu prije no što je odjevena.

Poruka iza dizajna Syndical Chambera, koji sadrže male reference na vintage komade s potpisom Jean Paul Gaultiera (Venus de Milo haljinu i njegou a kolekcija za jesen 1995.), je čisto osnaživanje osoba koje se ne boje biti viđene.

Oblikovan i personaliziran, dizajner također slijedi pristup lokalnoj proizvodnji: sva odjeća proizvedena je u Španjolskoj i digitalno tiskana održivom tintom. Sa svojom futurističkom i distopijskom estetikom, koja savršeno odražava duh vremena s krovnim pojmom cyberpunk, ‘gole’ haljine Sergia Castaña Peñe postavljaju pitanja o imidžu tijela u današnjem svijetu i potiču njezine nositelje da krenu u modnu ofenzivu.