MANJE JE VIŠE

Nestrpljivost i aktivnost su u krvi pasa

21.02.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili kako je izvor hiperaktivnosti i nestrpljivosti kod pasa u njihovim krvnim zrncima

Profesor Hannes Lohi sa Sveučilišta u Helsinkiju napravio je istraživanje krvi hiperaktivnih i nestrpljivih pasa. Rezultati ukazuju da krvna zrnca značajno utječu na pseću razinu energije.

Metaboliti poput fosfolipida različiti su kod vrlo aktivnih i manje aktivnih pasa. Rezultati Lohijevog istraživanja poklapaju se s rezultatima istraživanja o osobama koje pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću. Na istraživanju krvi hiperaktivnih pasa sudjelovalo je i Sveučilište Istočne Finske.

Niska razina fosfolipida u krvi, čini se, ne utječe samo na nestrpljivost i visoku razinu energije kod pasa, već i na njihovu osjetljivost na iznenadne zvukove, te općenitu sklonost oprezu. Poremećaji u psećem ponašanju često su kombinacija nasljednih i okolišnih čimbenika, pa ih je zato teško proučavati. Znanstvenici koji se bave metabolizmom pružaju nove uvide u biološke uzroke raznih problema, no ta je grana još uvijek vrlo slabo zastupljena u veterinarskoj medicini.

Znanstvenici još uvijek nisu našli točnu vezu niske razine fosfolipida u krvi i hiperaktivnosti. Ono što je sigurno je da spol i dob pasa ne utječe na vezu između metabolita i njihovog ponašanja.

Još jedna stvar koja nije potpuno jasna je uzrokuje li hiperaktivnost promjenu u želučanom mikrobiološkom sastavu ili je obratno. Hiperaktivni psi imaju različite mikrobe u svom želucu što inače utječe na stvaranje neurotransmitera koji igraju ulogu u ponašanju i raspoloženju pasa, no postoji povratna informacija od mozga koja utječe na želučane bakterije, pa još nije jasno gdje je početak, a gdje kraj veze metabolita i hiperaktivnosti.

Razina metabolita u psećoj krvi također je različita kod strašljivih i hrabrih pasa, no tek će daljnja istraživanja pokazati koja je točno njihova veza. Sva ta istraživanja dodatno će pomoći pri istraživanju pacijenata koji pate od poremećaja pažnje uzrokovanog hiperaktivnošću.

YouTube Autor: YouTube