IDEJNO RJEŠENJE

Neobičan i moderan dnevni boravak

Bionic
Reading

Dovoljno je u prostor unijeti nekoliko netipičnih detalja da bi postao izražajan i ugodan. Potrebno je samo malo mašte...

Poštovani,

U fazi smo uređenja dnevnog boravka u četverosobnom stanu. Željeli bismo da je prostor ugodan, temperamentan, ali i neobičan, kakvi smo i sami. Volimo žive boje i moderan namještaj.

Zahvaljujemo unaprijed

Odgovor arhitektice:

Poštovani,

Budući da želite neobičan dnevni boravak, predlažem vam spuštene stropove, koji se ne koriste često u stanovima, i kamin na bioetanol koji ne zahtijeva postojanje dimnjaka, čime ćete ga obogatiti. Pažljivom kombinacijom tih elemenata s elementima namještaja dobit ćete funkcionalan i ugodan prostor.

Blagovaonicu smjestite u neposrednu blizinu kuhinje, a sjedeću garnituru u kut između dva izlaza na terasu. Ova pozicija sjedeće garniture je odlična jer pruža pogled na blagovaonicu te komodu za TV. Uz komodu izvedite kosi zid od gipsanih ploča i obložite ga kamenom, a na njega postavite kamin na bioetanol koji ne zahtijeva dimnjak.

Kamena će obloga upotpuniti dojam što ga ostavlja kamin. Kako bi cijeli prostor bio povezan i funkcionalno i vizualno, predlažem da se poigrate spuštenim stropom tako da ga izvedete u obliku slova L. Jednom stranom će zahvatiti zonu dnevnog boravka, a drugom blagovaonicu. U prostoru blagovaonice spustite dio stropa na zid te izvedite otvor da biste dobili efekt slijevanja stropa na zid u element police, koju ćete obogatiti dekorativnim predmetom i rasvjetom.

Poigrajte se rasporedom halogene ili LED rasvjete na spuštenom stropu, a u produžetku zida smjestite jednostavne police da bi ta zona, već opterećena klima-uređajem i radijatorom, bila vizualno što jednostavnija.

Budući da prevladava tamni parket, predlažem da uvedete narančastu i krem boju, što će prostoru dati vrlo ugodan, ali i temperamentan izgled. Komodu za TV, stolić i blagovaonski stol izvedite u krem boji (svijetlo drvo ili krem MDF), a uz komodu postavite vertikalni element koji će vizualno odijeliti TV od kamina.


Pripadajući zid, kao i zid blagovaonice, obojite u narančasto, a ostale u bijelu boju. Na sjedeću garnituru, koja može biti krem ili srednjesmeđe boje, postavite tamnosmeđe i narančaste jastučiće, a na stražnje zidove objesite slike velikog formata koje imaju i boje dnevnog boravka. Tamni pod oživite veselim tepihom koji ćete smjestiti uz sjedeću garnituru i koji će također imati navedene boje. Vjerujem da ćete uz laganu vatru kamina i žive boje uživati u svome domu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.