aromatičan spoj

Neodoljiv desert lako ćete pripremiti sami sa samo tri sastojka

23.12.2023 u 07:42

Bionic
Reading

Neodoljivo aromatične kandirane korice naranče s čokoladom jednostavne su za pripremu i efektan dodatak blagdanskom stolu

Kandirane narančine kore iznimno su ukusna slastica, ali i podosta skupa pa ih mnogi kupuju samo u rijetkim prilikama. Srećom, postoji sjajan način da ih sami izradite kod kuće - i to od ostataka naranči koje vjerojatno već imate u frižideru!

S obzirom na to da su u blagdansko doba kolači s narančom među najomiljenijima, većina nas se uoči Božića opremi s barem jednom ili dvije kile ovog citrusa bogatog vitaminom C. Dapače, osim pripreme kolača, naranče se učestalo koriste i za izradu soka kao zdravog napitka kojim jačamo imunitet.

No, sve to često na ostavi s povećom količinom aromatičnih kora s kojima ne znamo što bismo te ih - bacamo. Umjesto toga, ovih blagdana maksimalno iskoristite baš svaki dio naranče te od kora napraviti jedan od najukusnijih deserata koje ćete staviti na svoj svečani stol!

Sastojci:

  • 100-200 g kore organske naranče (ili grejpa, limuna, limete...)
  • 100 g smeđeg ili bijelog šećera (odvojite dio za ukrašavanje)
  • 50 g tamne (ili mliječne) čokolade, nasjeckane na male komadiće

Priprema:

Koru narežite na ploške debljine 5-10 mm, stavite ih u lonac i prelijte hladnom vodom. Zakuhajte, kuhajte tri minute, a zatim procijedite. Ponovite sa svježom vodom, a zatim ponovno procijedite.

Stavite šećer i 180 ml vode u praznu posudu i pustite da prokuha, miješajući da se šećer otopi. Dodajte procijeđenu blanširanu koru, poklopite i ostavite da se kuha 20-30 minuta, dok kora ne omekša, a mješavina šećera i vode se smanji i zgusne u sirup (ako je potrebno, dolijte malo više vode).

Vilicom podignite svu koru na pladanj obložen masnim papirom, zatim ravnomjerno pospite dodatnim šećerom i ostavite da se ohladi. U međuvremenu otopite čokoladu u maloj posudi iznad druge posude s vrućom vodom, kako bi se topila na pari. Umočite jedan kraj svake kore u čokoladu, a zatim sve kore vratite na obloženi pleh i ostavite u hladnjaku do posluživanja.