ZDRAVI SMOOTHIE

Nemate energije? Ovaj ukusni napitak gotov je u nekoliko minuta, a divnog je okusa

15.03.2023 u 08:45

Bionic
Reading

Cikla je pomalo nepravedno zapostavljena namirnica s bezbrojnim korisnim sastojcima te je prava riznica zdravlja

Imate naviku započeti dan masnim i slanim pekarskim proizvodom, nekim nezdravim snackom punim šećera ili često preskačete doručak?

Vrijeme je da razmislite o promjeni te loše prehrambene navike jer je dobro poznato to da je doručak najvažniji obrok u danu, o čemu je bilo riječi i na nedavno održanom događanju pod nazivom 'Doručak s nutricionistima' u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.

Naime znanstveno je dokazano da osobe koje redovito doručkuju osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, aktivnije su i produktivnije, rjeđe su depresivne te općenito imaju zdravije životne navike. Također, istraživanja su ukazala i na smanjen rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i krvožilja.

Nutricionisti i dijetetičari iz Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara osmislili su i prezentirali deset uravnoteženih, hranjivih i kreativnih verzija prvog jutarnjeg obroka koje svatko može pripremiti, a jedan od njih je zdravi napitak, smoothie, neodoljive nijanse ružičaste koji uključuje ciklu, povrće poznato po svojim bezbrojnim korisnim nutrijentima. Zahtijeva svega nekoliko minuta posla.

Sastojci za jednu osobu:

100 g svježe cikle

100 g jabuke

200 dl tekućeg jogurta, 2,8 % m.m.

8 polovica oraha

10 g grožđica

Priprema:

U blender stavite sve sastojke. Dobro usitnite dok se ne sjedine u kremastu smjesu. Dodajte vodu po potrebi. Energija 324 kcal, masti 16,2 g, ugljikohidrati 33,8 g, proteini 12,3 g.

Cikla je poznata kao narodni lijek za slabokrvnost zbog udjela željeza koje sadrži.