nema boljeg

Nema kolača do kuglofa: Tradicionalni recept koji ne treba mijenjati

07.04.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Dio naše tradicije je uživati u ovom mekom ukusnom desertu koji je s vremenom postao prava zvijezda za stolom. Ovaj recept savršeno će upotpuniti vašu ponudu blagdanskih slastica, a onda ćete ga uvrstiti među one kolače koje vrijedi češće praviti

Recept za ovu varijantu omiljenog tradicionalnog deserta oduševit će vas i natjerati da sami sebi bar malo progledate kroz prste i bez grižnje savjesti izrežete još jednu krišku. Kuglof je jednostavan i lagan, a ukusan i magičan - savršen kao desert, a još bolji uz jutarnju kavu dan poslije!

Ovaj biskvitni desert tradicionalno se priprema za svečane obiteljske ručkove, najčešće one praznične. Vizualno je privlačan te izuzetno fotogeničan zbog svoje visine i kružnog oblika pa je često prava zvijezda obiteljskih stolova tijekom blagdana.

Ova varijanta kuglofa ne sadrži neke inovativne sastojke i okuse koji bi iznenadili nepce, riječ je o tradicionalnom receptu koji biste pronašli listajući stare kuharice. Iako smo danas često u potrazi za novim okusima, neke stvari ne vrijedi mijenjati jer su s razlogom zauzele svoje kultno mjesto na blagdanskome stolu.

Sastojci

200 g šećera

  • vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 130 ml ulja
  • 280 g brašna
  • prašak za pecivo
  • sok polovice limuna
  • sok 2 naranče
  • korica limuna
  • korica naranče
  • šećer u prahu

Priprema:

1. Izmiksati šećer, vanilin šećer i žumanjke. Od bjelanjaka izmiksajte snijeg i ostavite ga sa strane, trebat će vam kasnije.

2. U izmiksanu smjesu dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, sokove i korice, a po vlastitom ukusu i druge dodatke. Neki vole dodati orahe, bademe ili lješnjake, a neki će se složiti da se s kuglofom najbolje sljubljuju grožđice.

3. U smjesu dodajte snijeg bjelanjaka.

4. Zagrijte pećnicu na 150°C, a kalup premažite maslacem i oštrim brašnom.

5. Pecite na 150°C 45-60 minuta.

6. Ohlađeni kuglof pospite šećerom u prahu.