AH, TE BORE!

Nema čarobne kreme, saveznici su vam voda i prehrana

06.06.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Godišnje se na tržištu proda 'antiage' krema u vrijednosti gotovo dvije milijarde dolara. Antioksidansi i aktivne tvari mogu vam pomoći u borbi sa starenjem

Svake godine vodeće kozmetičke kuće na tržište izbace novu, 'revolucionarnu' formulu koja jamči vječnu mladost, pegla bore i kožu ostavlja mlađom, zaglađenijom i ljepšom. Međutim, koliko su ti eliksiri mladosti zapravo učinkoviti, pomažu li u borbi sa starenjem i imaju li čudotvorna svojstva, samo su neka od pitanja s kojima su svakodnevno suočeni dermatolozi diljem svijeta.

'Dokazano je da određeni antioksidansi usporavaju starenje, ali puno je važnije njegovati pravilno kožu, osiguravati joj dovoljno vlage i čistiti je još u mladim danima, prije pojavljivanja prvih, izdajničkih bora. Kasnije kreme s aktivnim sastojcima održavaju stanje, ali ne utječu znatno na njega.

Mnogi zaboravljaju da u starenju ipak glavnu ulogu igra genetika, zatim način života, količina stresa, prehrana, alkohol, cigarete... Sve su to važne komponente za zdravlje i mladolik izgled kože', kaže Alison Garthy, dermatologica Skin Centera u Detroitu.

Dakle, ako i ne postoji čudotvorna krema koja će vam vratiti mladost, svakako postoje one čiji će vam sastojci pomoći ublažiti najizraženije izdajničke znake poput staračkih pjega, dubokih bora ili pak bora smijalica. Ako uz pravilnu njegu budete pili i dovoljno vode te pazili na prehranu i smanjili unos alkohola, koža će vam to vratiti blistavim i zdravim izgledom.

Evo što se u kremama nalazi i koji sastojci su najdjelotvorniji:

- maslinovo ulje
- snažan antioksidans koji ublažava upalne procese i ubrzava zacjeljivanje oštećenog tkiva te usporava starenje. Masne kiseline reguliraju izlučivanja sebuma. Bogato lipidima.

- ulje noćurka - ubrzava zacjeljivanje rana, prevencija je kod kožnih bolesti. Sadrži cis-linoleičnu kiselinu koja je važna za imunitet i prerano starenje kože. Preporučuje se kod suhe kože sklone ljuštenju.

- nano srebro - revolucionarni proizvod u spreju koji ima jak antibakterijski učinak. Uništava više od 650 klica, virusa, bakterija i gljivica. Pojačava imunitet i njeguje kožu.

- ekstrakt brokule - od ekološki uzgojene brokule dobiva se ekstrakt – brokulin. Koristi se kod osjetljive kože, mastopatije i za posljedice koje ostavlja kemoterapija.

- kolagen - kolagen je protein koje se nalazi u organizmu, a nužan je za čvrstoću i napetost kože. Kao dodatak kremi usporava proces starenja i pojačava elasticitet vezivnog tkiva.

- bademovo ulje
- posebno se preporučuje za suhu i osjetljivu kožu. Hrani i smiruje kožu, a zbog blagotvornog djelovanja namijenjeno je njezi kože lica i tijela. Koristi se i za njegu kose.

- ekstrakt smilja - djeluje protiv bora te regenerira umornu kožu izloženu raznim oblicima stresa. Smilje je mediteranska biljka poznata i kao cvijet vječne ljepote.