TRI JEDNOSTAVNA RECEPTA

Ne znate što biste kuhali? Evo ideje za kompletan ručak

14.11.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Pobjednik showa Tri, dva, jedan – kuhaj! chef Tomislav Pavlović, povodom predstavljanja novog Konzumovog programa vjernosti Jamie Oliver pripremio je, prema originalnim receptima čuvenog Golog kuhara, slijed s tri jela; juhu od gljiva, prženu govedinu s rižom i jednostavne palačinke

Krem juha od gljiva

Obožavam intenzivan zemljani okus ove glatke, kremaste juhe od gljiva – pravi klasik.

Potrebni sastojci

  • 600 g različitih gljiva
  • 1 luk
  • 2 stabljike celera
  • 3 režnja češnjaka
  • nekoliko grančica svježeg peršina
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • maslinovo ulje
  • 1,5 litra organskog pilećeg ili povrtnog
  • temeljca
  • 75 g vrhnja
  • 6 kriški ciabatte
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Priprema

Gljive očistite mekim kistom ili četkom i tanko narežite. Ogulite i tanko narežite luk i češnjak, tanko narežite celer, otrgnite listiće peršina pa sitno nasjeckajte stabljike. Otrgnite listiće timijana.

Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, listiće timijana i gljive, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano pirja dok ne omekša.

Iz posude izvadite 4 žlice gljiva i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte temeljac, pričekajte da juha zavrije na srednje jakom plamenu, a zatim ga posve smanjite i ostavite da sve vrije 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim paprom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.

U juhu ulijte vrhnje, pričekajte da još jednom zavrije pa isključite plamen. Kriške ciabatte prepržite u tavi, na njih stavite većinu sačuvanih gljiva pa ih pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nasjeckajte peršin.

Juhu ulijte u zdjelice i posipajte nasjeckanim peršinom i preostalim gljivama. Poslužite je s preprženim kriškama ciabatte.

Pržena govedina s rižom

Tajna uspjeha ovog recepta krije se u tome da sastojke treba jako brzo miješati i to na vrlo jakom plamenu. Sve sastojke, stoga, pripremite unaprijed i neka vam budu pri ruci.

Potrebni sastojci

  • 150 g riže dugog zrna
  • 1 režanj češnjaka
  • komadić od 2,5 cm đumbira
  • 6 glavica mladog luka
  • nekoliko grančica svježeg korijandera
  • 2 svježa crvena čilija
  • 250 g goveđih leđa ili odreska
  • ulje od kikirikija
  • 1 puna šaka egzotičnih gljiva, npr.
  • japanskih gljiva enoki ili gljiva shiitake
  • 2 velika jaja iz organskog uzgoja
  • riblji umak
  • manje slan sojin umak
  • sezamovo ulje
  • po želji: 1 limeta

Priprema

Rižu skuhajte prema uputi na paketiću, ocijedite, raširite po većem tanjuru i ostavite da se posve ohladi. Dok se hladi, očistite češnjak i ogulite đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-sjeckalicu.

Otrgnite i dodajte većinu listića korijandera i 1 1⁄2 čilija (po želji ga očistite od sjemenki). Sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.

Govedinu tanko narežite na komadiće veličine zalogaja. U woku ili velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte 1 žlicu ulja od kikirikija, ubacite komadiće govedine pa ih neprekidno miješajte minutu ili dok ne poprime smeđu boju. Mesu dodajte začinsku pastu i natrgane gljive. Sastojke pržite 2 minute pa dodajte ohlađenu rižu i sve pržite i neprekidno miješajte još 2 minute ili dok riža ne postane posve vruća. Očistite i tanko narežite preostali mladi luk i čili.

Sastojke u tavi pomaknite na jednu stranu, na prazan prostor razbijte jaja i malo ih promiješajte. Kad budu srednje pečena, ali i dalje mekana, pomiješajte ih s rižom i tavu maknite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim umakom, dodajte sezamovo ulje te sve posipajte sačuvanim korijanderom i nasjeckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete pokapati jelo.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju

Jednostavne palačinke

Ovaj univerzalni recept možete pripremiti u slatkoj ili slanoj verziji, ovisno što vam je draže.

Potrebni sastojci

  • 3 velika jaja iz organskog uzgoja
  • 125 g višenamjenskog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • neslani maslac

Priprema

Jaja razbijte u zdjelu, dodajte im brašno, mlijeko i prstohvat morske soli pa sve izmiješajte ručnim mikserom. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta.

U velikoj neprijanjajućoj tavi na srednje jakom plamenu rastopite maslac (ili malo ulja ako želite malo zdravije palačinke). Tavu malo nagnite da rastopljeni maslac prekrije dno.

Ulijte 1 zaimaču tekućeg tijesta, ponovo nagnite tavu da se smjesa razlije, pecite 1 do 2 minute ili dok se palačinka ne odlijepi. Kad požuti s donje strane, okrenite je na drugu stranu i pecite još minutu ili dok ne bude pečena.

Palačinke odmah poslužite s omiljenim nadjevom.

Savjet Jamieja Olivera:

Ponekad malo izmijenim recept pa umjesto 75 g višenamjenskog upotrijebim integralno brašno. Palačinke time dobiju dodatnu teksturu i okus. Možete pripremiti i američku inačicu palačinki: višenamjensko brašno zamijenite brašnom s dodanim praškom za pecivo pa u tavu stavite zaimaču tijesta, ali tako da se prekrije samo središnji dio tave.

TPORTALOVA SLATKA KUHARICA

Recepti za slasne torte i kolače koji će razveseliti ukućane i goste

Pogledaj galeriju