PRIRODNI ANALGETIK

Namirnica koja pomaže kod glavobolje, viroza i urinarnih infekcija

Bionic
Reading

Bez obzira na to borite li se s gripom, respiratornim ili urinarnim infekcijama, hren vam uvelike može pomoći. Ovu su biljku kroz stoljeća ljudi koristili u tretiranju različitih zdravstvenih stanja jer su njegove zdravstvene blagodati mnogobrojne

Čaj napravljen od korijena hrena koristio se za iskašljavanje, a iz korijena se mogu raditi i oblozi za tretiranje bolova u zglobovima.

Svježe lišće biljke možete koristiti kao prirodni analgetik, a pokazao se učinkovit u otklanjanju glavobolja.

Hren je važan u prehrani jer sadrži značajne skupinu spojeva koja ima antikancerogeno djelovanje – glukozinolati koji djeluju na funkciju jetre (da se različitim procesima ukloni što više kancerogenih tvari) i inhibiraju nastanak tumora.

U skupinu biljaka koje sadrže glukozinolate ubrajamo i brokulu, no u hrenu je njihova koncentracija i do 10 puta veća. Upravo su glukozinolati zaslužni za ljut okus hrena (najzastupljeniji su sinigrin i glukonasturtin), a u organizmu se razgrađuju do indola i izotiocijanata.

U Njemačkoj možete pronaći da se hren koristi kao pomoćni tretman u liječenju urinarnih infekcija. Jedan od razloga je taj što se aktivne komponente akumuliraju u mokraćnom mjehuru gdje postaje izraženo njihovo djelovanje na bakterije, aktiviraju enzime koji sprečavaju akumulaciju toksina u mjehuru te stimuliraju organizam na eliminaciju urina čime je spriječeno dulje zadržavanje bakterija u mokraćnom mjehuru.

Također stimulira i cirkulaciju krvi ispod i na površini kože i zato se koristi za ublažavanje boli u mišićima, kod artritisa i sličnih zdravstvenih stanja.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Hren sadrži ljuti okus koji se u ayurvedi koristi za grijanje organizma te za podizanje probavne vatre.

Ipak ne treba pretjerati jer naglim zagrijavanjem organizma tjera se toplina iz unutrašnjosti na površinu tijela čime se naknadno rashlađuje. Kaphe ga mogu jesti kao redoviti dodatak jelima, vate ponekad i u manjim količinama, a pitte ga trebaju izbjegavati.