MODNA LEGENDA

Najskuplja torbica na svijetu nosi njezino ime, a znate li kako je nastala?

17.07.2023 u 10:57

  • +5

Jane Birkin

Izvor: Profimedia / Autor: Marie France Laval / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Ovih se dana fraza 'modna ikona' previše zloupotrebljava i prečesto se odnosi na bilo koju slavnu osobu koja ima bijelu košulju, ovosezonske traperice i šesteroznamenkasti broj pratitelja na Instagramu, ali Jane Birkin uistinu je bila jedna od njih

Upravo je ova chic glumica i pjevačica, koja je svijet ovog vikenda napustila u 77. godini života, nadahnula generacije žena da nose bijele košulje i traperice; jedan od bezbroj lookova koje je učinila vlastitim.

Naravno, kao i sve legende, Birkin za sobom ostavlja bogato nasljedstvo. Dok će je se jedni uvijek rado sjećati po bijelim košuljama, lepršavim trapericama, mini haljinama i frizuri s neurednim šiškama, koje su i danas itekako tražene u frizerskim salonima, njezina najveća modna ostavština nedvojbeno je torba Birkin.

  • +12
Birkinice Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Uz slavne dame poput Grace Kelly, princeze Diane i Jackie Onassis, koje su također inspirirale nastanak kultnih torbi na modnoj sceni, Jane Birkin je postala muzom koja stoji iza najpopularnije, najpoželjnije i najskuplje torbice svih vremena.

Godine 2019. model torbe Birkin od bijele krokodilske kože na aukciji u Christie’su postigao je cifru od vrtoglavih 162.500 funti, čime je oboren europski rekord, da bi godinu dana kasnije, 2020., još jedna krokodilska inačica torbice Birkin bila prodana anonimnom kupcu za 231.000 funti, čime je postavljen novi svjetski rekord.

U panteonu luksuznih brendova, francusku kuću Hermes brojni smatraju vrhuncem s dugom i bogatom poviješću, jednako uvjerljivom kao što su to i komadi s njezinim potpisom.

  • +7
Jennifer Lopez s torbicom Hermes Himalaya Izvor: Profimedia / Autor: JishPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osnovao ga je u Parizu 1837. godine Thierry Hermes, a brend je započeo s radom izrađujući orme za konje i od tada je ostao vjeran svojim konjičkim korijenima (još uvijek izrađuje opremu za jahanje po narudžbi, uključujući sedla, a njegov logo je konj).

Danas Hermes proizvodi torbice, mušku odjeću, žensku odjeću, nakit, tekstil, potrepštine za dom i mirise, a svaki predmet cijenjen je zbog svoje kvalitete, koja obično dolazi po paprenoj cijeni, što se osobito odnosi na kultnu torbu Birkin.

S obzirom na uzvišeni status birkinice kao najskuplje i najpoželjnije torbe ikada napravljene, njezini su počeci gotovo komično skromni.

Sve je počelo 1980. godine, kada je tada 33-godišnja Jane Birkin slučajno sjela pored Jean-Louisa Dumasa, tadašnjeg izvršnog direktora Hermesa, na letu Air Francea iz Pariza za London.

Kada je zvijezda britanskog podrijetla pokušala staviti svoju slamnatu putnu torbu u pretinac iznad glave, sav sadržaj iz torbice je ispao.

Jane se ispričala Dumasu pokušavajući mu objasniti da je bilo nemoguće pronaći kožnu vikend torbu koja joj se sviđa i u koju bi uspjela pospremiti sve potrebne predmete kao mlada majka.

Veći dio leta zatim su proveli razgovarajući o tome kako bi izgledala njihova idealna torba, a Dumas je crtao crteže na poleđini avionske vrećice za mučninu. Rezultat: jednostavna pravokutna torbica s preklopom i prepoznatljivim sedlastim šavovima.

Godine 1984. prve birkinice postale su dostupne za kupnju i od tada se stalno prodaju, a potražnja za njima neprestano je nadmašivala ponudu.

Čak ni kupci s potrebnim bankovnim saldom za postajanje vlasnikom torbe Birkin ne mogu jednostavno ući u trgovinu brenda i kupiti ju. Lista čekanja uvijek postoji, a koliko to traje, obavijeno je velom tajne.

Cinici bi mogli reći da Hermes svoje torbe namjerno proizvodi u ograničenim količinama kako bi potaknuo potražnju, no istina je pragmatičnija: izrada torbe Birkin jednostavno je duga.

Otprilike 3000 obrtnika radi u 15 ateljea diljem Francuske (s Hermesom nema eksternalizacije u Kini), a svaki je visoko obučen za jedinstvene specifičnosti proizvodnje torbe Birkin.

Prema riječima Axela Dumasa, glavnog izvršnog direktora Hermesa, potrebno je sedam godina da se savlada umijeće izrade krokodilske birkinice, jednog od najsloženijih modela.

Uz tako visoku potražnju za potpuno novim birkinicama, a tako oskudnu ponudu, razumljivo je da je njihova preprodajna vrijednost velika. Prema navodima stranice za preprodaju luksuznih torbi Vestiaire Collective, Birkin je stalno jedna od najtraženijih torbi, što je trend koji ponavljaju i druge poznate trgovine za preprodaju dizajnerskih komada.