ISTRAŽIVANJE

Najskloniji rizičnom ponašanju su 14-godišnjaci

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 25.03.2010 09:45
  • Objavljeno 25.03.2010 u 08:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Četrnaestogodišnjaci su najskloniji rizičnom ponašanju od svih drugih dobnih skupina. Pokazalo je to istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji

U studiji je sudjelovalo 86 dječaka i muškaraca od devet do 35 godina. Igrali su računalne igrice, a pokazalo se da tinejdžeri, povrh svega četrnaestogodišnjaci, poduzimaju najrizičnije poteze.

Osim toga, oni su se pokazali jako uspješnim u brzom promišljanju za i protiv svojih akcija te su uglavnom poduzimali akcije koje su bile njima zabavne, ali ne i sigurne.

Sudionici istraživanja su igrali igru u kojoj su morali donositi razne odluke, a prema tome kakvu su odluku donijeli dobivali su bodove. Znanstvenici su bilježili emociju koja je slijedila kao odgovor na osvojene bodove. Pokazalo se da su tinejdžeri najsretniji i najzadovoljniji kada osvoje bod prije kojeg su za dlaku izbjegli pogibelj u igrici.

U jednoj od igrica mogla se osvojiti određena količina novca, odnosno manje bi se novca osvojilo s manje rizika, a više s više rizika. Tinejdžeri su se, dakako, odlučili za ovu drugu opciju.

Znanstvenici koji su provodili istraživanje kažu da se obično mislilo da odrasli više riskiraju u životu, a sada se pokazalo da to ipak nije tako. Osim toga, sada je mnogo jasnije zašto tinejdžeri toliko vole eksperimentirati s drogom, alkoholom i nezaštićenim seksom.

U tinejdžerskom razdoblju mozak se još uvijek razvija, a ponajviše dio u kojem osjećamo zadovoljstvo i nagrađivanje. Smatra se da su tinejdžeri upravo zbog toga skloniji riziku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!